Перейти до основного вмісту
Засідання

У рамках відзначення двох вагомих ювілеїв в житті університету – 10-річчя включення Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та 190-річчя від дня народження автора проєкту Резиденції, австрійського архітектора чеського походження Йозефа Главки, відбулося спільне урочисте засідання двох кафедр ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття» Національної академії педагогічних наук України та «Архітектури і збереження об’єктів Всесвітньої спадини ЮНЕСКО» ЧНУ, які вже не один рік тісно співпрацюють в освітній і науковій сферах, активно впроваджуючи основні досягнення педагогічної науки у практичну діяльність. Участь і виступи на засіданні Президента НАПН України Василя Кременя та ректора Чернівецького університету імені Юрія Федьковича Романа Петришина лише підтверджує цей факт.

Провідним лейтмотивом засідання стала презентація науково-популярного видання «Архітектурне диво Чернівців», яке у найглибших деталях розкриває історію створення і подальшого функціонування Резиденції.

Автори книги – докторка історичних наук, проректорка ЧНУ Тамара Марусик, і перша докторка архітектури на Буковині, завідувачка кафедри архітектури і збереження об’єктів Всесвітньої спадини ЮНЕСКО Ірина Коротун – у рамках культурної дипломатії зібрали на онлайн-презентації чимало визначних українських науковців, дипломатів, були присутні гості з-за кордону, постаті, які взяли безпосередню участь у втіленні у життя ідеї включення Резиденції до списку ЮНЕСКО.

Захід модерувала Лариса Лук’янова – директорка Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України. Вона нагадала, що «Архітектурне диво Чернівців» потрапило у короткий список Всеукраїнського рейтингу «Книга року-2020» у номінації «Візитівка». Вітальне слово виголосив Василь Кремень, який у своєму виступі поряд із проблематикою заходу зазначив, що за його каденції на посаді Міністра освіти України Чернівецький державний університет імені Юрія Федьковича отримав статус національного. Роман Петришин наголосив на цінності презентованого видання, причому не лише як наукового доробку, але й зразку ґрунтовної дослідницької роботи про Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації.

Опісля слово було надано авторкам дослідження, які зупинилися на зародженні ідеї написання книги, акцентували увагу на процедурі номінування Резиденції до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Присутні мали змогу ознайомитися з контентом завдяки фото, дізналися про унікальну, ніким до того не розкриту інформацію, доступну у книзі. Загалом, незважаючи на велику відстань між учасниками і онлайн-режим, презентація пройшла з тим же успіхом, який стандартно очікують від офлайн-події.

Своїми враженнями після ознайомлення з книгою поділися запрошені на засідання відомі особистості, зокрема Надзвичайні і Повноважні посли України: ідейний натхненник номінування Резиденції до Списку ЮНЕСКО міністр закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Володимир Огризко; людина, яка стояла у витоків номінування першого українського об’єкта – Софії Київської і Києво-Печерської лаври Посол України у Франції, Постійний представник України при ЮНЕСКО Олександр Дем’янюк; Валерій Цибух – Голова Буковинського земляцтва у Києві.

До урочистого засідання приєднався і рецензент даного видання - професор Київського національного університету будівництва і архітектури, завідувач кафедри міського будівництва, Віце-президента Української академії архітектури Микола Дьомін.

Приємно було почути спогади випускників університету, які сприяли проходженню процедури номінування Резиденції до Списку ЮНЕСКО, Почесних докторів університету Георгія Філіпчука та Богдана Гдичинського, Народного артиста України Василя Ілащука, нашого закордонного колеги проректора Сучавського університету Штефана чел Маре (Румунія) Штефана Пурича.

В обговоренні взяли участь і виступили члени правління Фундації Йозефа, Марії та Зденки Главкових (Прага, Чехія), які люб’язно надали копії власноручних креслень Резиденції та архітектор Беньямін Гріль (Відень, Австрія), який разом з дружиною Іриною допомагав під час номінування Резиденції.

Чимало добрих слів було висловлено на адресу авторок книги представниками українських об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зокрема Софії Київської і Києво-Печерської лаври, історичного центру Львова та відомими професорами.

Підтримка усіх вищезгаданих постатей та їхнє сприяння у номінуванні знайшли відображення на сторінках книги. Кожен з них, обіймаючи відповідальні посади, усвідомлював, що підвищення статусу України напряму залежить від культурної дипломатії.

Звісно, охочих висловити свою шану Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича та захват «Архітектурним дивом Чернівців» було набагато більше. На жаль, регламент презентації, що тривала близько двох годин, не дозволив надати слово всім присутнім. Тим не менш, усі без винятку подякували організаторам за можливість дистанційно ознайомитися з виданням, і наголосили, що співпраця між університетом та українськими і закордонними науковими і освітніми інституціями надалі буде пожвавлюватися.

Основне – продовжувати працювати на загальне благо і спільними зусиллями відкривати світу такі унікальні об’єкти, як Резиденція митрополитів Буковини і Далмації.

Тамара Марусик та Ірина Коротун висловили щиру подяку поважним гостям, прийняли всі побажання і запросили відвідати Архітектурне диво міста Чернівці!

120231202412026120512027

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності