Перейти до основного вмісту
(НЕ)проста розмова: Етика комунікації про досвід окупації

Дорогі Фулбрайтівці!

Програма імені Фулбрайта в Україні, Київський офіс Інституту Міжнародної освіти та Музей книги і друкарства України запрошують на зустріч з дослідницями Оленою Боряк та Світланою Маховською: (НЕ)проста розмова: Етика комунікації про досвід окупації

Подія відбудеться 4 квітня, 18.00-19.30 у Музеї книги і друкарства України (Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 9. Музей знаходиться на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра") з можливістю долучення учасників онлайн.
Реєстрація за посиланням.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну чимало науковців долучилося до документування усноісторичних свідчень очевидців російсько-української війни. Одним із найсерйозніших викликів для багатьох записувачів стало дотримання професійної етики.

Що таке «професійна етика» дослідників усної історії? Чи змінила зміст цього поняття війна? Які існують виклики та ризики проведення досліджень на деокупованих територіях? Чи всі документатори усноісторичних свідчень сьогодні дотримуються правила “Не зашкодь!”? Які існують ризики оприлюднення усноісторичних наративів про війну, що триває, на різних як професійних, так і непрофесійних майданчиках?

Відповіді на ці та багато інших запитань ви зможете почути під час відкритої розмови з Оленою Боряк та Світланою Маховською, які займаються збором свідчень про окупацію Чернігівщини навесні 2022. Роботу над усноісторичним проєктом “Гуманітарні аспекти російсько-української війни: історико-культурні візії та сучасні стратегії виживання” було започатковано управлінням культури та туризму Чернігівської міської ради. На різних етапах проєкт підтримували і продовжують підтримувати ГО “Центр прикладної антропології”, ГО “Північна культурна столиця”, Інститут історії України НАН України, академічний журнал “Україна Модерна”, Documenting Ukraine Project спільно з Інститутом наук про людину (Institut für die Wissenschaften vom Menschen), а також Фонд партнерства задля стійкості України. Команда дослідників проєкту складається з 9-ти осіб. Його результати було оприлюднено зокрема під час Міжнародного круглого столу «Війна, наука та емоції: (не)нові концепції і підходи» (Чернігів, 2023), симпозіуму документаційних та архівних проектів “Найбільш документована війна” (Львів, 2023), Літнього інституту “Witnessing the War in Ukraine: Vectors of Reflection, Practices of Documentation” (Краків, Польща, 2023), Всеукраїнського тренінгу “Основи документування воєнних злочинів” (Київ, 2023), а також на інформаційній платформі Documenting Ukraine Project та сторінках різних наукових фахових видань.

Чекаємо на зустріч з вами!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності