Перейти до основного вмісту
«В своїй хаті своя правда, і сила, і воля»

Шевченкова магія не покидає українців попри товщу часу, попри голодомори, репресії та терори. Чар Тарасового слова витає понад часом. У цьому полягає його особлива містика. Такими словами 13 березня розпочався культурно-просвітницький захід «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля» для студентів першого курсу філологічного факультету спеціальності «Середня освіта (українська мова)» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Модератор заходу ‒ доцент кафедри сучасної української мови Оксана Максим’юк запропонувала представити слово Шевченка крізь призму п’ятьох імперативів:імператив перший ‒ мова; імператив другий ‒ ідентичність: «Я нічого не хочу. Тільки, щоб люди свого не цуралися»; імператив третій - «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля»; імператив четвертий ‒ це боротьба: «Борітеся ‒ Поборете! Вам Бог помагає!»; імператив п’ятий ‒ плата за любов до ката. 

З вітальним словом до студентів звернувся декан факультету професор Борис Бунчук, який відзначив важливу роль Тараса Шевченка у своєму житті, у дитячі та юнацькі роки, підкреслив значущість та правдивість Кобзаревого слова сьогодні.

Завідувач кафедри сучасної української мови, професор Світлана Шабат-Савка представила неповторний мовосвіт поезії Тараса Шевченка, аналізуючи естетику фігурально-риторичних синтаксичних конструкцій, демонструючи багатство метафорично-образної та епітетної системи Великого Кобзаря, доповнюючи свої лінгвістичні розмисли з опертям на праці С. Смаль-Стоцького, В. Сімовича, Ю. Шевельова, І. Огієнка, М. Коцюбинської, Є. Сверстюка, І. Дзюби, засвідчуючи актуальність і непроминальність Шевченкового «Борітеся ‒ поборете, Вам Бог помагає» у реаліях сьогодення – у час повномасштабного вторгнення росії на територію України ‒ нескореної та сильної держави!

Поетичне Шевченкове слово прозвучало з уст студентської молоді (Щорчук Каріни, Сохацької Богдани, Щур Ольги, Рубаняк Марини, Кишлар Олександри, Остафійчука Олександра, Коток Лілії, Головач Степанії, Герман Віталіни, Кондрат Христини, Боднар Ангеліни, Горівчук Софії, Руссу Марти).

Пісенний супровід свята здійснила студентка 201 групи Юліана Якименко.

Безперечно, слово Тараса Шевченка особливо потужне зараз, коли триває жорстока російсько-українська війна, проте «Бували войни й військовії свари. Було добра чимало. Минуло все, та не пропало. Остались шашелі: гризуть, Жеруть і тлять старого дуба… А од коріння тихо любо Зелені парості ростуть. І виростуть…». Все буде Україна!

«В своїй хаті своя правда, і сила, і воля»
Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності