Перейти до основного вмісту
Школа розвитку громад і регіонів (IESO 2023)

14-17 березня відбулась Школа розвитку громад і територій для студентів, аспірантів та молодих вчених, яка проводилася спільно географічним факультетом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та ГО «Українська спілка молодих географів».

Метою Школи розвитку громад і територій є підвищення рівня професійної компетентності, одержання практичного досвіду її учасниками шляхом набуття та удосконалення знань, умінь та навичок природничо-, суспільно-географічного аналізу територіальних громад задля їхнього просторового розвитку, підтримка неформальної географічної освіти молоді.

Загалом, участь у Школі взяли 36 осіб, які представляють 8 ЗВО України:

  • Львівський національний університет імені Івана Франка;
  • Національний університет «Львівська Політехніка»;
  • Тернопільський національний університет імені Володимира
    Гнатюка;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Харківський національний університет імені Василя Каразіна;
  • Волинський національний університет імені Лесі Українки;
  • Ужгородський національний університет;
  • Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Впродовж чотирьох днів учасники працювали за насиченою програмою, зорієнтованою на отримання нових якісних знань та навичок задля проведення теоретичних і практичних географічних досліджень, а також реалізації наукових чи освітніх проєктів, спрямованих на формування збалансованого просторового розвитку громад і територій.

Програма "Школи розвитку громад і територій":

Тема 1. “Просторовий розвиток громад і територій Чернівецької області: суспільно-географічний аспекти” (декан географічного факультету, доктор географічних наук, доцент Мирослав Заячук).

Тема 2. “Соціально-географічні підходи до дослідження розвитку міст і регіонів (на прикладі Чернівецької області)” (завідувач кафедри географії України та регіоналістики, доктор географічних наук, професор Іван Костащук).

Тема 3. “Комплексний природно-географічний аналіз територій як невід’ємна складова планування їхнього просторового розвитку (на прикладі міста Чернівці та Чернівецької області)” (завідувач кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії, доктор географічних наук, професор Богдан Рідуш, асистентка кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії, заступниця декана географічного факультету з наукової роботи, міжнародної та інформаційної політики, кандидатка географічних наук Яна Поп’юк).

Тема 4. “Чернівці: перспективи та проблеми розвитку міста” (урбаніст, старший інспектор відділу архітектури управління містобудування та архітектури департаменту урбаністики і архітектури Чернівецької міської ради Богдан Старик)

Тема 5. “Розвиток невеликих територіальних громад Буковини в умовах децентралізації: економічна база та проєктний менеджмент” (начальник відділу економічного розвитку та інвестиційного менеджменту Недобоївської сільської ради Дністровського району Чернівецької області Дмитро Щербатий).

Тема 6. “Проблеми регіонального розвитку та децентралізації в Україні в період воєнного стану» (керівник Товариства дослідників України Павло Остапенко).

Тема 7. “Використання геоінформаційних систем у просторовому аналізі міст та регіонів” (на прикладі Чернівців і Чернівецької області) (фахівець геоінформаційного картографування надзвичайних ситуацій та соціальних ризиків Дмитро Проданюк).

Також окрему частину програми склали командні польові урбаністичні дослідження міста Чернівці, результатами яких учасники ділились наприкінці Школи.

Щиро вітаємо учасників з успішним завершенням Школи розвитку громад і територій та отриманням відповідних сертифікатів!

Зичимо реалізації всіх планів та задумів під мирним небом України!

Школа розвитку громад і регіонів (IESO 2023)
Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності