Перейти до основного вмісту
Міжнародні проєкти

6-8 липня в Тюбінґенському університеті, який серед своїх випускників має 11 Нобелівських лауреатів, успішно завершилися міжнародні семінари, що проходили в рамках українсько-польсько-німецького проєкту "Польська мова в культурах пограниччя: підтримка полоністичних академічних середовищ у Чернівцях та Тюбінґені" .

У рамках цього проєкту 10 кращих студентів 3 курсу філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Юлія Боднар, Анна Тамазликар, Ангеліна Логош, Олена Веренчанська, Оксана Чернега, Анастасія Гордаш, Ангеліна-Іванка Кифорак, Тетяна Процюк, Тетяна Пшик, Євгенія Ткач), які вивчають польську мову на спеціальності "Українська мова та література", продемонстрували німецьким колегам цікаві польськомовні презентації та ознайомили їх з історією Буковинського краю.

Креативу студентів не було меж, особливо коли на їхнє прохання афроамериканець прочитав вірші  Юрія Федьковича в перекладі на німецьку мову. Українські, польські та німецькі науковці (доц. Ярослав Редьква, філологічний факультет ЧНУ; проф. Гелена Красовська, д-р Ольга Ткаченко, д-р Павел Левчук, д-р Марина Федорюк, Інститут славістики ПАН; д-р  Алєксандра Конажевска, Інститут славістики Тюбінґенського університету)  польською мовою прочитали студентам та німецьким науковцям лекції про походження історичних назв поселень Чернівеччини, історію поляків краю, про визначні постаті мультикультурної Буковини (згадували, зокрема німецькомовні публікації нашої науковиці Оксани Матійчук), про медіацію в навчанні польської мови.

Про обшир семінарів може свідчити тематика лекцій, а саме: “Ойконімія: історія та сучасність” (Ярослав Редьква), “Польська мова на Буковині: традиції та сучасність” (Гелена Красовська), “Звороти ввічливості (на щодень і на свята)” (Марина Федорюк)”, “Медіація в навчанні польської мови як іноземної в світлі нових документів Європейської Ради ” (Павел Левчук), “Еміграція як політичний та літературний досвід” (Алєксандра Конажевска).

На завершення додамо, що співкерівник проєкту з польського боку, пані Ольга Ткаченко, дуже професійно організувала всі логістичні, мериторичні та інші організаційні питання, а викладач філологічного факультету Інна Стрілець зуміла майстерно об’єднати студентів довкола дискусій про вивчення польської мови, і потім все це студенти вміло продемонстрували у презентаціях. Студентам були видані сертифікати участі в проєкті.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності