Перейти до основного вмісту
Круглий стіл в Палаці Парламенту Румунії

Російський наступ на Україну продовжується й наша держава потребує посиленої підтримки з боку партнерів та сусідів. Нещодавно у Палаці Парламенту Румунії був організований круглий стіл на тему «730 днів війни в самому серці Європи: наслідки, реалії та перспективи на регіональному та глобальному рівнях», організований Союзом Українців Румунії у партнерстві з Фракцією національних меншин.

Під час проведення заходу були обговорення питання двостороннього співробітництва та підтримки України з боку Румунії, євроінтеграційних перспективи України та Республіки Молдова, залучення діаспори до підтримки України, а також відбудови та консолідації України. Окрема увага була приділена аналізу російської агресії як загрози стабільності, безпеки та демократії у регіоні. В роботі круглого столу взяли участь офіційні особи, парламентері, дипломати, представники місцевих органів влади з Румунії, України, Республіки Молдова, представники академічних спільнот, релігійних культів, експерти, представники української громади в Румунії. 

Чернівецьку область у заході представляли Михайло Павлюк, заступник голови Чернівецької обласної ради, Сергій Гакман, заступник директора Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації, доцентка кафедри політології та державного управління факультету історії, політології та міжнародних відносин, наукова співробітниця НДІ європейської інтеграції та регіональних досліджень Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Наталія Нечаєва-Юрійчук та голова ГО «Центр політичних наративів демократії» Микола Бійовський. У своїх виступах доповідачі наголосили на важливості конструктивної співпраці між двома державами, зокрема, на важливості розвитку прикордонних ініціатив та взаємодії. Також Наталією Нечаєвою-Юрійчук було акцентовано на необхідності усвідомлення того, що ця війна – війна не просто України проти Росії, а й проти всього демократичного світу, боротьба з наступом авторитаризму і що лише спільними зусиллями ми зможемо збудувати безпечний світ для наших дітей.

Відкрита дискусія у стінах румунського парламенту в Бухаресті засвідчила: всі держави регіону відчувають потребу у співпраці та взаємній підтримці в умовах війни та що підтримка України сьогодні – це захист права кожної нації на власне самовизначення та збереження державного суверенітету.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності