Перейти до основного вмісту
Концерт до 75-річчя з Дня народження Володимира Івасюка

6 березня в рамках музично-просвітницького проєкту «Мистецька ліра Буковини» на факультеті педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся концерт інструментальної та вокальної музики «Бо я собою був і є…», присвячений 75-й річниці з Дня народження відомого українського композитора, музиканта, поета, одного з основоположників української естрадної пісні Володимира Івасюка.

На концерті були присутні представники деканату факультету Сергій Кармалюк і Наталія Нікула, викладачі та студенти різних кафедр, а також громадські діячі міста: завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу археології, середніх віків та нової історії краю Чернівецького обласного краєзнавчого музею Оксана Драгомирецька та в. о. директора Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка Наталія Мороз, яка наприкінці заходу виступила зі щирими словами подяки його організаторам і виконавцям. Організували захід викладачі кафедри музики народний артист України, професор Іван Дерда і доцентка Ірина Боднарук.

Ведучими концерту були студенти 3 курсу кафедри музики Світлана Грищук і Валентин Несторяк. Відвідувачі мали можливість почути цікаві факти з творчого життя Володимиром Івасюка, фрагменти віршів-присвят видатному митцю, написані Василем Васканом, Михайлом Івасюком, Омеляном Лупулом, Тамарою Северенюк та іншими поетами й письменниками. Особливістю концерту було те, що на ньому презентувалася не тільки вокальна, але й мало відома багатьом слухачам інструментальна творчість композитора, в якій українська мелодика органічно поєдналася з новими сучасними гармоніями та ритмами.

Зокрема, прозвучала «Осіння картинка» та «П’єса №3» (у виконанні завідувача кафедри музики, доцента Вадима Лісового),«Marciale marcatissimo», «Маленька токата», Варіації на тему буковинської народної пісні «Сухая верба» (у виконанні лауреатки всеукраїнських і міжнародних конкурсів, солістки Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка Августи Шишкіної), «П’єса №2» для скрипки у супроводі фортепіано (у виконанні студентки 4 курсу Емма-Габрієли Кожокар (клас викладача Миколи Полянка) та доцентки Ірини Боднарук). Студентка 4 курсу Олександра Григорець (клас доцентки Ірини Боднарук) заграла обробку для фортепіано українського композитора Г. Без’язичного всесвітньо відомої пісні Володимира Івасюка «Червона рута».

Пісенну творчість композитора представили здобувачі освіти вокального класу професора Івана Дерди: студентки 3 курсу Світлана Грищук («Я піду в далекі гори» слова і музика В. Івасюка) та Ксенія Мендришора («Балада про мальви» на слова Б. Гури), студентка 2 курсу Діана Фидишена («Я твоє крило» на слова Р. Кудлика). Майстерний фортепіанний супровід цих творів забезпечила старший викладач, концертмейстер кафедри музики Августа Шишкіна. Глядачам заходу надзвичайно сподобався виступ лауреата міжнародних конкурсів вокальний ансамбль «Фолькmodern» під керівництвом викладачки Олександри Кирстюк, який виконав попурі на пісні Володимира Івасюка.

У творчому тандемі народного артиста України, професора Івана Дерди та концертмейстера, доцента Вадима Лісового прозвучала пісня В. Івасюка на слова Р. Братуня «Балада про отчий дім». Саме в цій пісні звучать ті емоційні слова, які були обрані темою всього концерту «Бо я собою був і є…». Адже Володимир Івасюк завжди був собою, був вірним сином свого народу і ніколи не зрадив своїм переконанням.

Пісні Володимира Івасюка завжди лишатимуться символом незламності українського духу, адже вони щодня наповнюють позитивною енергетикою серця мільйонів українців!

Тож нехай прекрасна музика нашого талановитого краянина, видатного композитора Володимира Івасюка і надалі лунає світом!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності