Перейти до основного вмісту
Гостьова лекція-дискусія за участю Івана Зайця

11 травня кафедра історії України факультету історії, поліології і міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича спільно із відділом змісту і технології педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН організували гостьову лекцію-дискусію: «ДОСВІД НЕЗАЛЕЖНОСТІ: КРИСТАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ЯК ПРОТИДІЯ ІДЕОЛОГІЇ «РАШИЗМУ».

Спікером виступив Заєць Іван Олександрович – відомий український громадський та політичний діяч, Народний депутат Верховної ради України І, ІІ, ІІІ, ІV та VІ скликань. Активний учасник процесу відновлення національної державності українського народу, який голосував за Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 р. та зробив власний внесок у процес творення й прийняття Конституції незалежної України (1996 р.).

Захід розпочала доцентка кафедри історії України ЧНУ імені Юрія Федьковича Світлана Герегова, яка привітала усіх присутніх, зазначивши актуальність проведення лекції-дискусії з означеної проблематики. Вона представила широкій аудиторії шановного спікера, й наголосила, що якби в Україні, як у США, існувало визначення «батьки-засновники держави», то до кола цих історичних осіб, міг би, без сумніву, увійти й Іван Заєць. Адже, він, як один із фундаторів Народного руху України, у 1990-х роках був активною та яскравою постаттю націонал-демократичного середовища, брав безпосередню участь у проголошенні незалежності й створенні перших інституцій суверенної держави.

Лекція-дискусія за участю відомого політика була надзвичайно цікавою та змістовною, емоційною, насиченою особистими спогадами та «заряджена» високою громадянською позицією спікера.

Особливий інтерес у присутніх викликала дискусія, яку модерував асистент кафедри історії України Назарій Христан. До участі були запрошені як викладачі так і студенти, зокрема й члени Студентського наукового історичного товариства ФІПМВ, які задавали цілу низку цікавих питань.

Дискусія мала характер виваженого діалогу та виявила небайдужість студентів-істориків до проблеми збереження української національної ідентичності як протидії ідеології «рашизму», що так важливо в умовах сьогодення України.

Наприкінці доцентка Світлана Герегова висловила щиру подяку головній діючій особі заходу – Івану Олександровичу Зайцю за участь у лекції-дискусії та запросила продовжити таке цікаве спілкування наживо у стінах ЧНУ імені Юрія Федьковича, який виконує подвійну функцію: як освітня інституція та об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  Наш гість висловив зацікавлення й пообіцяв приїхати.

Також висловила вдячність за співпрацю колегам з Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН, за участь – освітянам з Києва та Чернівців, студентській молоді, слухачам БМАНУМ.

Перемоги нам усім та цікавих спільних зустрічей, які спонукають до глибшого осягнення історії та культури нашої України!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності