Перейти до основного вмісту
184 роки від Дня народження першого ректора Чернівецького університету - Костянтина Томащука

13 березня виповнюється 184 роки від дня народження Костянтина Томащука, видатного українського громадського та політичного діяча, юриста, доктора права, професора, першого ректора Чернівецького університету (1875-1876).

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича - один із найстаріших класичних університетів, що були засновані в Україні до встановлення на її теренах радянської влади: Львівський (1661), Харківський (1804), Київський (1834), Одеський (1865). У 1875 р. за указом австрійського цісаря Франца Йосифа засновано Чернівецький імператорський і королівський імені Франца Йосифа університет.

Упродовж ХХ ст. він декілька разів змінював свою назву: університет імені короля Фердинанда І (1920), університет імені Кароля II (1933), державний університет (1940), державний університет імені Юрія Федьковича (1989). У 2000 р. після надання університетові статусу національного він одержав сучасну назву - Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Відкриття і подальша діяльність університету в Чернівцях надали провінційному місту європейського шарму, яким ми пишаємося й понині. Шлях до його відкриття був досить непростим. Декілька років поспіль тривали дебати на засіданнях Австрійського Рейхсрату. І лише переконливі аргументи, що неодноразово наводив депутат Австрійського Рейхсрату і Буковинського сейму, доктор права Костянтин Томащук під час засідань розтопили серця депутатів: врешті-решт вони проголосували за відкриття університету у Чернівцях.

Під час свого ректорства Костянтин Томащук багато зробив для розвитку Чернівецького університету. Він залучив до роботи кращих викладачів, сприяв відкриттю нових кафедр, а також розширенню бібліотеки. Завдяки його діяльності університет здобув позитивну репутацію не лише в Австро-Угорщині, але й у Європі.

Упродовж майже півторасторічної історії, незважаючи на політичні уподобання, зміну влади на Буковині - австрійську, румунську, радянську і, нарешті, українську - університет, був, є і залишається потужним центром освіти, науки й духовності української держави.

Зараз, університет добре знаний в Україні і поза її межами завдяки здобуткам у різних сферах діяльності, зокрема освітній, науковій, міжнародній і гуманітарній.

Костянтин Томащук – це не лише перший ректор Чернівецького університету, але й видатний український діяч. Він боровся за права українців, за розвиток української культури та освіти. Його життя та діяльність – це яскравий приклад служіння своєму народові.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича дотримується добрих традицій, одна з яких - ушанування пам'яті яскравих особистостей, які долучилися до його заснування, становлення та розвитку. Завдячуючи ініціативі університетської спільноти було створено організаційний комітет з підготовки і відновлення пам'ятника Костянтину Томащуку на його історичному місці у Чернівцях. Наступним кроком стала ідея утворення громадської організації, на рахунок якої б могли надходити кошти на відновлення памʼятника. У квітні 2015 р. була зареєстрована громадська організація «Обʼєднання випускників та друзів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича» (ГО «ОВД ЧНУ»), яку очолив Почесний доктор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, кандидат політичних наук, випускник історичного і юридичного факультетів університету Богдан Гдичинський. У Статуті ГО «ОВД ЧНУ» чітко окреслена основна мета організації: «...обʼєднання зусиль справжніх випускників і друзів університету у справі сприяння розвитку навчального закладу, підтримки іміджевих проєктів студентської молоді і професорсько-викладацького складу університету тощо».

Відкриття відновленого пам'ятника першому ректору Чернівецького університету Костянтину Томащуку відбулося 28 червня 2015 року. Це дійство відвідали викладачі і студенти університету, поважні гості, народні депутати, Почесні громадяни Чернівців, представники місцевого самоврядування,  і небайдужі чернівчани. У фундамент постаменту закладено «капсулу часу» із посланням до майбутніх поколінь.

Сьогодні ми згадуємо його як одного з найвидатніших українців Буковини. Пам'ятаємо про нашого видатного земляка та вдячні за надзвичайний внесок у розвиток освіти й науки!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності