Перейти до основного вмісту

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича один із найстаріших класичних університетів в Україні. З часу заснування він пройшов складний шлях розвитку. З ним пов’язані імена видатних вітчизняних науковців і педагогів, найвизначніші досягнення вітчизняної та світової наукової думки. З метою висвітлення та підтвердження славетної історії і сьогодення закладу, ініціативною групою на чолі з проректором Тамарою Марусик, було запропоновано створити музей історії Чернівецького університету. Наприкінці ХХ століття в університеті діяв Музей, однак недалекоглядні кроки привели до його знищення і потужна  експозиція була втрачена.

14 серпня відбулося перше засідання робочої групи зі створення музею, на якому були присутні в.о. завідувача кафедри історії України Василь Ботушанський, доцент кафедри історії України Світлана Герегова, фахівець відділу з виховної та гуманітарної роботи Оксана Олексюк, начальник відділу з інформаційної діяльності та комунікацій Вікторія Гатрич, доцент кафедри архітектури Ірина Коротун, заступник директора Наукової бібліотеки Анастасія Загородна, Почесний консул Австрії у Чернівцях Сергій Осачук, архіваріус, краєзнавець/перекладач, науковець Марія Никирса, голова комісії, проректор університету Тамара Марусик. Згодом до обговорення приєднався і ректор університету Роман Петришин.

Члени робочої групи обговорили низку питань, пов’язаних з концепцією та структурою експозиції. Згодом оглянули приміщення майбутнього музею. Кожен присутній висловив власне бачення щодо створення музею, поділився враженнями та пропозиціями.

За результатами обговорення члени робочої групи домовились продовжити роботу над проблемними питаннями, пов’язаними зі збором історичних матеріалів, архівних джерел, пошуку артефактів для експозиції музею. Сергій Осачук висловив пропозицію щодо проведення соціологічного опитування серед туристів щодо їхнього бачення майбутнього музею університету, а також запропонував долучити до робочої групи представників кафедри маркетингу університету.

Зазначимо, що для активного відновлення документів та пошуку архівних матеріалів з історії навчального закладу на кожному факультеті Чернівецького національного університету Розпорядження ректора у 2018 році створено робочі групи. Голови робочих груп разом з керівництвом університету входять до складу ініціативної групи (консультативної ради) музею історії Чернівецького університету.

Наразі уже створено Проект музею. Його спроектувала магістрантка Катерина Резанова під керівництвом завідувача кафедри архітектури та збереження об`єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО доктора архітектури – Ірини Коротун в рамках навчального курсу.

13 лютого, у Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича зустрілися представники робочої групи та відповідальні за збір експонатів до Музею історії ЧНУ в інститутах та на факультетах. 

Проректор Чернівецького національного університету Тамара Марусик розповіла, що на останній Вченій раді (27 січня) затвердили розроблену Концепцію Музею історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Був представлений проєкт кімнат та стелажів, розроблених студентами-архітекторами нашого університету. В одному із залів розмістять екран – відвідувачам демонструватимуть фільми про історію університету та резиденції, визначних особистостей, які працювали та працюють в університеті.

Завідувач кафедри архітектури та збереження об`єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, професор Чернівецького національного університету Ірина Коротун поділилася планами щодо експозиції: «В музеї будуть розміщені фотографії відомих науковців та документи, пов’язані з різними періодами діяльності університету – австрійським, румунським, радянським та сучасним.»

Тамара Марусик наголосила на важливості активного відновлення документів та пошуку архівних матеріалів з історії нашого навчального закладу.

Нагадуємо, що збір експонатів для Музею історії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича продовжується, а робочі групи працюють на кожному факультеті Чернівецького національного університету.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності