Перейти до основного вмісту
 Главківські читання,

17 лютого, традиційно у  Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, науковці, історики, архітектори, студенти зібралися вже на восьмі Главківські читання, присвячені 190-ій річниці від дня народження австрійського архітектора чеського походження Йозефа Главки, автора буковинської перлини і об’єкту списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – архітектурного комплексу колишньої Резиденції митрополитів Буковини та Далмації.

На зустріч завітала проректорка Тамара Марусик, яка вкотре нагадала присутнім про неоціненний спадок, що залишив по собі Йозеф Главка. І яка велика честь для університету знаходитися у приміщенні, спроектованому його рукою, неперевершеній культурній спадщині України та світу.

Учасники круглого столу говорили про життя та архітектурну спадщину творця, ділились дослідженнями невідомих раніше фактів з історії Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, розмірковували над проектами відновлення втрачених елементів будівлі, згадували іменитих архітекторів з Чернівців тощо.

Студенти-доповідачі з кафедри архітектури та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО представляли присутнім цікаву та глибоку інформацію щодо науково-творчої спадщини Йозефа Главки, важливість реконструкції господарського двору, розповідали про королівські Резиденції Європи та роботи Главки у Чернівцях й інших країнах

Також із доповіддю про здобутки і перспективи пам’ятки всесвітнього значення ЮНЕСКО виступила дійсна членкиня Буковинської Малої академії наук учнівської молоді, учениця 11 класу Молодійської ЗОШ І-ІІІ ступенів Надія Сарафінчан (науковий керівник – Світлана Герегова, доцент кафедри історії України).

Також на заході були присутні дві викладачки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – Наталія Данилюк (асистентка кафедри архітектури та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розповідала про проєкт реконструкції господарського двору) та Катерина Герич (асистентка кафедри урбаністики та містобудування, повідала публіці про проект реставрації Мармурової зали Митрополичого палацу).

Модерувала Юліана Баланюк, к.п.н, асистентка кафедри архітектури та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Загалом, незважаючи на масковий режим і відсутність традиційної повної, набитої студентами Блакитної зали, круглий стіл відбувся в позитивній атмосфері та з пошаною до неперевершених трудів великого Йозефа Главки!

1702417022

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності