Перейти до основного вмісту
 Генеральна конференція Нацкомісії у справах ЮНЕСКО

У Міністерстві закордонних справ України відбулася  Перша Генеральна конференція Національної комісії у справах ЮНЕСКО, яку очолює перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Генконференція подумала про важливість важливих організаційних та стратегічних питань. Затверджено оновлений склад Нацкомісії, зокрема продовжено каденцію проректора Чернівецького національного університету, віце-президента УНК ІКОМОС по західному регіону Тамари Марусик, яка брала участь у засіданні Генеральної конференції   ; розроблено Регламент та затверджено Стратегію діяльності Нацкомісії на 2023-2027 роки та діяльності її роботи.

З призначенням налагодження тісної співпраці за різними напрямками діяльності ЮНЕСКО у Нацкомісії ЮНЕСКО крім дії п'яти секторів сформовано два нових: сектор рівних можливостей та сектор комунікації та цифровізації.

Вагомим результатом інституціоналізації відносин Нацкомісії з Секретаріатом ЮНЕСКО відкрито запровадження у 2022 році посади координаторів зі зв’язків із громадськістю Бюро ЮНЕСКО в Україні, яку обіймає К’яра Бардескі – фахівець з питань збереження об’єктів культурної спадщини. Відрядження представників ЮНЕСКО в Україні стало безпрецедентним рішенням, але останнім часом вдалося досягти оформлення інституційної присутності ЮНЕСКО в нашій країні.

Було обговорено й основні здобутки України в ЮНЕСКО у 2022 р., зокрема про включення під час 18-ї позачергової сесії Комітету української культурно-історичної пам’ятки «Історичний центр міста-порту Одеси» до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою.

Чимало уваги було приділеним питанням охорони і збереження об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО, серед яких чільне місце посідає Резиденція митрополитів Буковини і Далмації (нині – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича) та діяльність кафедри ЮНЕСКО, зокрема кафедри і збереження об’єктів архітектури Всесвітньої кафедри. Університет ЮНЕСКО, що єдина в Україні, опікується зазначеними питаннями.

На завершення Генконференції Еміне Джапарова подякувала представникам членів Нацкомісії ЮНЕСКО за активну участь у засіданні, окресленні сфери у відповідальності та визначенні проблемних питань, які можуть бути вирішені за активне сприяння ЮНЕСКО.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності