Перейти до основного вмісту
Другий етап Міжнародної конференції

Упродовж двох днів, 30 листопада та 1 грудня, у рамках ініціативи ЮНЕСКО «UNESCO HUL Call for Action» відбувався другий етап Міжнародної конференції «Об'єкти всесвітньої спадщини: практики сталого розвитку міської спадщини».

Організатори заходу: Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Міністерство культури та інформаційної політики України та Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра». У зв’язку із пандемією Covid-19 конференція відбувалася онлайн та офлайн у два етапи (2020 і 2021 роки). 

З вітальним словом до учасників конференції звернулася в.о. Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Заступник директора Центру всесвітньої спадщини Джоті Хосаграхар прочитала вступну лекцію на тему «Імплементація Рекомендації про історичний міський ландшафт – роздуми щодо 10-річчя Рекомендації».

 Також з презентаціями виступили представники об`єктів ЮНЕСКО з Італії (Флоренція, Венеція), Австралії, Польщі, Об'єднаного королівства Великобританії та Північної Ірландії, Франції, Ізраїлю.

 Другий день конференції був присвячений питанням наукового моніторингу і засобам укріплення і реставрації пам`яток. З цікавою лекцією «Консерваційні заходи на пам’ятках архітектури в умовах високого рівня ґрунтових вод (на прикладі церкви Миколи Притиска)» виступив випускник хімічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, нині завідувач сектору «Музей «Золоті ворота» Національного заповідника «Софія Київська», к.х.н., член УНК ІКОМОСУ Роман Гуцуляк. 

 Також від Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича до участі в конференції були запрошені проректорка, професорка, д.і.н. віце-президентка УНК ІКОМОСУ Тамара Марусик та завідувачка кафедри архітектури та збереження об`єктів ЮНЕСКО, докторка архітектури, членкиня УНК ІКОМОСУ Ірина Коротун.

 У дискусії взяла участь чернівецька науковиця, к.м. членкиня УНК ІКОМОСУ Світлана Біленкова.

 Основна мета Конференції – підвищення обізнаності та нарощення потенціалу серед керівників об'єктів всесвітньої спадщини в Європі відносно ролі культури та культурної спадщини у досягненні цілей сталого розвитку, а також розроблення робочих стратегій запровадження Стратегії сталого розвитку всесвітньої спадщини на місцевому рівні.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності