Перейти до основного вмісту
Йозеф Главка

Його ім’я асоціюють, передусім, з рукотворними шедеврами людського духу, втіленими в архітектурі. Геніальність Йозефа Главки стала предметом захоплення і зацікавлення, адже запроектовані ним споруди не одне століття прикрашають ті краї, де вони зведені. Архітектор, меценат, перший президент Чеської академії наук і мистецтв – усе це про Йозефа Главку.

За своє життя Йозеф Главка розробив креслення понад 150 будівель у Відні, Празі та інших містах. Проте найкращим його витвором в Україні вважається ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях (нині Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

Аби розробити будівлю, яка повністю відтворить дух краю з усім його колоритом, Йозеф Главка детально вивчав буковинські звичаї та традиції, народні орнаменти, духовний світогляд місцевих жителів. Результат перевершив сам себе – ошатна Резиденція прикрасила буковинську столицю настільки, що стала її серцем.

У 2011 році архітектурний ансамбль «Резиденція митрополитів Буковини і Далмації» включено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Резиденція митрополитів Буковини і Далмації – найкраще дітище Главки. Проект майбутнього кам’яного дива архітектор створив у 1860-му у віці 29 років. Резиденція – дух Буковини, симбіоз стилів та культур всіх народів, що заселяли цей край. Як шкода, що сам творець так і не побачив її у завершеному вигляді!

Усе своє життя Главка допомагав талановитому студентству, бо вважав, що саме молодь – духовне та інтелектуальне осердя суспільства.

«Бережіть почуття прекрасного, допомагайте один одному, живіть дружною сім'єю. Майте свою власну думку, але поважайте думки інших. Будьте чесними і великодушними, творцями, а не руйнівниками», – заповідав діяч і сучасникам, і прийдешнім поколінням.

Нині у Чернівцях є погруддя Йозефу Главці, яке встановлено в університетському парку.

150215023

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності