Перейти до основного вмісту
Вручення грантової угоди від Посольства США в Україні

17 вересня до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича прибула офіційна делегація Посольства США в Україні на чолі з Тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

Мета візиту – ознайомлення з університетом та вручення грантової угоди ректору Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роману Петришину в рамках нового проекту, фінансованого США, на підтримку реставрації історичної Мармурової зали університету – важливого елементу пам'ятки, включеної до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Цьому передувала копітка праця робочої групи університету на чолі з проректоркою ЧНУ Тамарою Марусик (керівниця проекту). Команда у складі завідувачки кафедри архітектури та збереження об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Ірини Коротун, головного бухгалтера ЧНУ Юрія Романіва та фахівця відділу з виховної роботи та гуманітарної освіти Оксани Голубенко підготувала проект для участі в конкурсі AFCP 2022 на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP). Координацію поректу здійснювала Ольга Любинецька - асистентка радника посла з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Все це увінчалося грандіозним успіхом – грант від Посольського Фонду США зі збереження культурної спадщини у розмірі $363,784 для реставрації Мармурової зали Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича)!

Представників Посольства СШУ зустріли: ректор Роман Петришин, проректор Тамара Марусик, перший заступник Голови облради Микола Гуйтор, декани факультетів та інститутів ЧНУ, викладачі та студенти університету.

Програма Фонду AFCP здійснюється під керівництвом Центру культурної спадщини (ЦКС) Державного департаменту США, який цього року передбачає підтримати від 30 до 40 проєктів по всьому світу!

За 20 років своєї діяльності Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини підтримав понад 1000 проєктів у більш ніж 130 країнах. В Україні таких об’єктів близько 18.

Відповідно до проекту, починаючи з 15 вересня цього року Мармурова зала закрита на реставрацію, оскільки вже розпочато перший етап виконання умов програми. Він здійснюється під професійним авторським наглядом Ірини Коротун, як головного архітектора.

За умовами, Мармурова зала буде закрита для відвідування до середини 2023 року. Окрім неї, проект охоплює балкон, стелю, другий поверх зали та сходи на східному фасаді будівлі V корпусу.

Щиро вдячні за прихильність комісії Посольського Фонду США, Посольству США в Україні та Тимчасово повіреній у справах США в Україні Крістіні Квін.

1709

17093

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності