Перейти до основного вмісту
Відзначення 50-річчя Конвенції ЮНЕСКО про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини

Сьогодні, 7 грудня, з нагоди відзначення 50-річчя Конвенції ЮНЕСКО про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини, у Шевченківському залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича розпочала роботу конференція «50-річчя Всесвітньої спадщини: уроки минулого, виклики сьогодення та перспективи». Символічно відкриття відбулося саме у минулій Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), яка вже впродовж 11 років є гідним місцем у Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Урочисте засідання розпочалося з вітальних слів ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Романа Петришина, заступника Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Катерини Чуєвої, радника відділу (Секретаріату) Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Антона Барабулі, начальника відділу з питань міжнародних зв’язків. 'язків та транскордонного співробітництва Чернівецької обласної ради Олексія Волощука та віце-президентки УНК ІКОМОС Олени Сердюк.

Модератори конференції: проректорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Тамара Марусик; завідувачка кафедри архітектури та збереження об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ЧНУ Ірина Коротун; асистентка цієї ж кафедри Юліана Баланюк.

На пленарному засіданні учасникам конференції були представлені доповіді Антона Барабулі «Роль ЮНЕСКО в захисті культурної та природної спадщини України в умовах сьогодення» та доцента Харківського національного університету міського господарства імені О.М.Бекетова Дениса Вітченка «Дослідження розвитку історичного планування м. Краматорськ».

Далі конференція продовжила роботу в онлайн-форматі, яка продовжилася й наступного дня, 8 грудня.

Конференція зібрала науковців та однодумців з різних країн світу: Румунії, Республіки Молдова, Німеччини, Італії тощо.  

Безумовно, питання збереження об’єктів всесвітньої спадщини є абсолютно актуальним, особливо в умовах повномасштабної війни в Україні. Усі ці цінності вважаються надбанням усього людства, накопиченим ресурсом стратегічного розвитку держави, вагомою складовою культури людської цивілізації.

Ніні охорона об'єктів всесвітньої спадщини є одним із пріоритетних завдань нашої держави. Проведення такого роду конференцій доводить нашу сприятливість професійно, компетентно та ефективно забезпечити виконання всіх завдань та зобов’язань, визначених українським та міжнародним законодавством у цій сфері.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності