Перейти до основного вмісту
Онлайн зустріч

9 березня в режимі онлайн відбулася перша зустріч керівництва ЮНЕСКО з координаторами об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні. Основна мета – обговорення питань безпеки та охорони культурних, архітектурних та природних пам’яток на території України, які в умовах війни, яку розпочала Росія проти України, не знаходять під загрозою знищення.

Зустріч очолив заступник Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірез. Крім того, що військове вторгнення в Росію в Україну поставило під загрозу цілість та, власне, унікальних об'єктів, які вважаються надбанням всього населення. Це важливо, адже ЮНЕСКО, надаючи додаткові гарантії об’єктам Всесвітньої спадщини, має вживати всі заходи для їхнього захисту від руйнування та знищення.

Крім того, на зустрічі були присутні директор Центру всесвітньої спадщини Лазар Елунду Ассомо та інші співробітники відділу Європи та Північної Америки, відділу культури і надзвичайних ситуацій ЦВС, а також представники Дорадчих органів (ІCOMOS, ICCROM, ІCOM та IUCN).

Від України на заході взяла участь заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції  Катерина Чуєва . Вона розповіла про заходи Міністерства культури України у сфері збереження об’єктів культурної спадщини України, як всесвітнього так і національного значення, а також про роботу в інформаційній сфері та волонтерську діяльність.

До того ж слово мали: генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська»  Неля Куковальська , в.о. Генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерської лаври»  Олександр Рудник , керівник міського управління охорони історичного середовища, координатор об’єкту «Львів — ансамбль історичного центру»  Лілія Онищенко , директор Державного історико-архітектурного заповідника «Дерев’яні церкви Карпатського регіону в Польщі та. Україна»  Володимир Герич , а також науковий координатор транснаціонального об’єкта природної спадщини «Первісні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи»  Василь Покиньчереда.

Тамара Марусик , проректорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, представляла Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації.

Представники кожного з об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО інформували про актуальні події на об'єктах і заходи, які застосовуються для посилення їх безпеки та захисту. До прикладу, одним із таких заходів є встановлена ​​відмітна емблема Міжнародного комітету ICOM «Блакитний щит».

Представники ЮНЕСКО глибоко стурбовані питаннями збереження й захисту безцінної культурної та історичної спадщини України, а також установ безпеки, де вона зберігається, та людей, які не опікуються.

Ернесто Оттоне Рамірез запевнив, що ЮНЕСКО підтримує Україну в ці важкі години та готова надавати всебічну підтримку в межах своїх повноважень. також, в рамках Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року Організація готова виділити фінансову допомогу з Фонду надзвичайної допомоги, а також з Фонду охорони культурних об'єктів. Крім того, ЮНЕСКО планує запустити онлайн-платформу для надання цілодобових консультацій українським фахівцям з будь-яких питань, пов’язаних з охороною культурної та природної спадщини в Україні та посилення її захисту в умовах воєнних дій.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності