Перейти до основного вмісту
ЮНЕСКО

28 червня у день 15-річчя Конституції України, у рік 20-річчя проголошення незалежності України, Сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка впродовж 19-29 червня 2011 р. тривала у Парижі, включила Архітектурний ансамбль Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині центральний корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед 35 об’єктів природної і культурної спадщини, які цьогоріч номінувалися до списку, Східна Європа була представлена лише одним об’єктом – Резиденцією.

Згідно з процедурою номінування у липні 2007 р., Центр Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО включив Резиденцію митрополитів у Чернівцях до переліку об’єктів-кандидатів (TentativeList) на номінацію до списку ЮНЕСКО за чотирма критеріями унікальності.

Впродовж двох років (2008-2010) тривав процес підготовки номінаційного досьє та проведення різноманітних заходів у рамках номінування. За обсягом із картами, схемами, фотоілюстраціями, копіями архівних документів та іншими матеріалами – це майже 1000 сторінок (5 книг).

Навесні минулого року університет одержав висновок ЦВС ЮНЕСКО за підписом директора Центру Франческа Бандаріна, в якому зазначалося, що Центр Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО немає жодних зауважень щодо відповідності номінаційного досьє настановам ЮНЕСКО. Отже, другий етап, найбільш відповідальний і тривалий, було завершено успішно.

Наступний етап експертна місія ІКОМОСу, яка відбулася у вересні 2010 року. З конфіденційною експертною місією Чернівці відвідав експерт ІКОМОСу Йозеф Штульц (Чеська республіка), який впродовж тижня детально обстежив об’єкт номінації і територію навколо нього, буферну зону (історична частина міста). На підставі його місії було зроблено висновок ІКОМОСу.

Останній етап – засідання 35 сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на якій більшістю голосів Резиденцію було включено до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

І напевно, результати голосування членів комітету підтверджують слова ксьондза Яна Бадені, який відвідав Чернівці наприкінці ХІХ століття і записав у своєму щоденнику «В Чернівцях. Враження з кількаденної поїздки»: «…резиденція вражає розмірами, засліплює червоністю стін, дахами, що блищать всіма кольорами веселки, вежами й віжечками всіх барв і розмірів… Бути в Чернівцях, а «резиденції» не побачити – це бути в Римі і не бачити папу Римського». Щось подібне висловив і доктор архітектури Юрій Рєпін, вражений величчю резиденції більш ніж через століття: «Геніальність ансамблю резиденції в тому, що вона не може бути повторена ні в цілому, ні в деталях. Будівля резиденції стала символом міста, подібно до того, як Собор святого Петра – символ християнського світу, Сіднейська опера – символ Австралії».

 

 

 

Привітання генерального консула Чеської Республіки

Дозвольте висловити Вам найщиріші вітання з нагоди рішення Комісії Світової спадщини ЮНЕСКО зарахувати до цього престижного списку також і Резиденцію православних митрополитів Буковини і Далмації, котра тепер служить головним корпусом Чернівецького національного університету.

Поділяємо з Вами радість із цього приводу ще й тому, що будівничим цього унікального архітектурного комплексу був чех Йозеф Главка.

Ваш університет – один з кращих лише тому, що Ви працюєте у приміщеннях цієї пам’ятки, а ще й тому, що його керівництво зуміло захистити і зберегти цю перлину в такому прекрасному стані.

Вірю, що ця подія значно посприяє підняттю престижу Вашого університету та міста й допоможе їхньому подальшому успішному розвиткові. Будемо раді допомагати Вам у Ваших зусиллях в межах наших можливостей.

З повагою та побажаннями швидкої зустрічі

Давід Павліта,

генеральний консул

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності