Перейти до основного вмісту

hospodarskyi-dvir-1У 2021 році моніторингова комісія ЮНЕСКО буде досліджувати стан архітектурного ансамблю Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) через 10 років після його включення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У зв’язку з цим перед університетом стоїть складна задача – впродовж року вивільнити господарський двір поряд із корпусом №4 від усього майна, і створити там сучасну туристичну інфраструктуру.

Хід реконструкції

11 червня у Червоній залі ЧНУ завідувачка кафедри архітектури і збереження об’єктів ЮНЕСКО професорка Ірина Коротун презентувала представникам наглядової ради Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича архітектурну частину проекту облаштування туристичної інфраструктури на території господарського двору Резиденції.

На початку зустрічі ректор Роман Петришин повідомив, що наразі у зв’язку  із пандемією, Міністерство освіти і науки України не виділяє кошти на подібні проекти, тому всі фінансові витрати тепер лягають на плечі університету. Тому керівництво закладу покладається на допомогу членів нещодавно утвореної наглядової ради, куди ввійшли чернівецькі бізнесмени та політики.

За словами Ірини Коротун, реконструкція господарського двору повинна враховувати побажання і потреби чернівчан та гостей міста. Окрім того, оскільки територія Резиденції митрополитів Буковини та Далмації є спадщиною ЮНЕСКО, тут має бути утворена відповідна туристична інфраструктура, якої наразі, на жаль, немає.

hospodarskyi-dvir-2

Отож на зустрічі присутні могли подивитися презентацію Ірини Коротун стосовно ідейного втілення проекту реконструкції, ознайомитися з графічною розробкою майбутнього двору, обговорити можливі варіанти облаштування тощо. Загалом під реконструкцію підпадає будівля розміром 40х9 м, яку планують розділити на кілька частин та облаштувати там місця для відпочинку туристів і чернівчан, магазин із сувенірною продукцією, невелике кафе тощо. Поки остаточного рішення про те, що саме створять на місці напівзруйнованої будівні, не прийняли.

Опісля виступу Ірини Коротун присутні могли поспілкуватися, задати питання керівництву університету та безпосередньо авторці проекту. Всі члени наглядової ради висловили свою повну підтримку задуму та обіцяли в повній мірі сприяти його втіленню.

15 червня у Мармуровій залі відбулася ще одна презентація. Зустріч ініціював Центр управління об’єктом ЮНЕСКО при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича на чолі з керівником, ректором Романом Петришиним і заступником керівника, проректором Тамарою Марусик.

До зустрічі доєдналося чимало гостей, серед яких члени наукової ради Центру управління об’єктом ЮНЕСКО, представники міських та обласних адміністративних структур, громадських рад й організацій, а також члени наглядової ради університету. Усім присутнім було представлено ескізний проект «Реконструкції господарського двору, будівель та допоміжних приміщень зі зміною функцій під магазин, кафе-їдальню, громадську вбиральню та благоустрій територій».

hospodarskyi-dvir-3

Перед початком презентації Роман Петришин наголосив, що Резиденція Митрополитів Буковини та Далмації є надбанням не лише міста і області, а всієї України та навіть більше. Наступного року буде 10-та річниця, відколи Резиденція входить до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тоді ж перед керівництвом університету поклали вирішення відповідних завдання, серед яких – облаштування туристичної інфраструктури.

Що характерно, над ескізним проектом реконструкції працювали студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича на чолі з Іриною Коротун. Тож технічно задум відповідає сучасним вимогам і підлаштованим до молодіжних потреб.

Після першого представлення та узгодження ескізного проекту на ректораті у травні ректор опублікував документ на особистій сторінці у соціальній мережі Фейсбук задля масового обговорення. Таким чином, після відстеження і моніторингу всіх побажань і зауважень громадськості, у проект внесли відповідні правки і подали на розгляд відповідальним за реконструкцію структурам.

hospodarskyi-dvir-4

hospodarskyi-dvir-5

Нарешті після слів перейшли до діла. Зазначена документація була погоджена у Міністерстві культури і інформаційної політики. Через декілька тижнів університет отримав дозвіл на проведення  підготовчих робіт (знесення непридатних для використання сараїв і складів, побудованих у 70-ті рр. ХХ ст.). Нарешті, після отримання необхідних погоджень і дозволів всередині вересня розпочалися практичні дії. Це стало можливим завдяки реальній допомозі заступника голови Наглядової Ради ЧНУ, мецената Степана Ленігевича, та команди «Obnova».

Наразі говорити про остаточне закінчення основного етапу зарано. Проте в університеті мають свідому надію на те, що спільними зусиллями 28 червня наступного року всі співробітники та чернівчани гідно зустрінуть 10-ту річницю від дня включення Резиденції митрополитів Буковини і Далмації до найпрестижнішого списку людства – Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Облаштування туристичної інфраструктури до цієї дати – дуже символічний знак пошани до вимог цієї організації.

hospodarskyi-dvir-7

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності