Перейти до основного вмісту
Семінар «Європейська інтеграція України – від статусу кандидата до повноцінного членства»

9 травня 2023 року одразу стало Днем, який увійшов в новітню історію нашої держави. Віднині ми відзначатимемо День Європи разом із світовим співтовариством. І хоча підготовка до проведення науково-практичного семінару за міжнародної участі «Європейська інтеграція України - від статусу кандидата до повноцінного членства» розпочалася задовго до Указу Президента про зміну дати відзначення Дня Європи, 9 травня було обрано його ініціаторами свідомо й відповідально як день, що єднає нас з європейським співтовариством. Організували та провели захід НДІ Європейської інтеграції та регіональних досліджень Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Чернівецький регіональний центр підвищення кваліфікації, Чернівецька обласна військова адміністрація та Чернівецька обласна рада, за підтримки юридичного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича. 

Учасників семінару змістовними виступами привітали Альона Атаманюк, перша заступниця начальника Чернівецької обласної військової (державної) адміністрації, Михайло Павлюк, заступник голови Чернівецької обласної ради, к.політ.н., Іванна Климпуш-Цинцадзе, голова Комітету ВР з питань інтеграції України до ЄС, народний депутат України ІХ скликання, Ірина Лоредана Станкулеску, Генеральний консул Румунії у Чернівцях, доктор, Ілля Хочь, Почесний консул Латвійської Республіки в Чернівцях, к.політ.н.

З імпульсними доповідями виступили Анатолій Круглашов, завідувач кафедри політології та державного управління, директор НДІ європейської інтеграції та регіональних досліджень ЧНУ імені Юрія Федьковича, д.політ.н., професора та Павло Крайній, заступник декана юридичного факультету ЧНУ імені Ю.Федьковича, к.юрид.н., які у своїх доповідях окреслили євроінтеграційний поступ України, проаналізували виклики, які стоять перед нашою державою та роль громадянського суспільства у євроінтеграційних процесах.

У експертній дискусії взяли участь представники держав-членів ЄС (Польща, Румунія), держав-кандидатів у члени ЄС (Республіка Молдова та Україна), а також Грузії, зокрема проф. Валентин Балюк, директор Центру Східної Європи Університету Марії-Склодовської-Кюрі (Польща), проф. Людмила Рошка – професор Молдовського державного університету, доктор Дорін Попеску – радник мера м. Констанца, Румунія. Також слід відзначити виступ професора Ігоря Тодорова, УжНУ.

Під час обговорення були підняті проблеми взаємодії Україна – ЄС у різних форматах, перспективи європейської інтеграції України та Молдови, особливості міждержавної взаємодії в умовах російсько-української війни тощо. Науковців кафедри політології та державного управління у семінарі представили та виступили на ньому Наталія Ротар, професор, заступник директора НДІ європейської інтеграції та регіональних досліджень університету, д.політ.н., а також Наталія Нечаєва-Юрійчук, докторантка кафедри, к.і.н. Доц., к.політ.н. С.М. Швидюк забезпечив ефективну роботу семінару в режимі онлайн, адже робота захаоду відбувалася у змішаному режимі.

Професійне обговорення продемонструвало готовність як представників органів влади та місцевого самоврядування, так і науково-освітянської спільноти та громадянського суспільства до активізації діалогу та координації зусиль у напрямку європейської інтеграції нашої держави.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності