Перейти до основного вмісту
В університеті відбувся Українсько-румунський круглий стіл

4 квітня у Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбувся Українсько-румунський круглий стіл «Українсько-румунське безпекове партнерство в контексті інтеграції України до НАТО» з нагоди відзначення 75-річчя утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчя членства Румунії в НАТО. 

До участі у круглому столі в університет прибула румунська делегація у складі:

  • Доріна Попеску — голови Асоціації «Casa Mării Negre»;
  • Ірини-Лоредани Стенкулеску — Генерального консула Румунії в Чернівцях;
  • Александру Віктора Мікули — Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні;
  • Соріна Боканчя — ректора Ясського університету імені Петре Андрей;
  • Данієля Васіле — заступника президента Євроатлантичного центру стійкості;
  • Міхая Константінеску — координатора департаменту дипломатичних студій румунського дипломатичного інституту;
  • Марчели Слюсарчук — лекторки Сучавського університету «Штефан чел Маре»;
  • Аліни Лунгу — заступниці директора Департаменту досліджень та освіти Євроатлантичного центру стійкості, координатор спільноти інтересів «Стійкість до криз та комплексних надзвичайних ситуацій»;
  • Крісті Ладанюк — військового, повітряно-морського аташе Посольства Румунії в Україні.

З вітальним словом до поважних членів делегації та присутніх гостей звернувся ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роман Петришин. Він відзначив, що спільнота університету радіє, що така подія відбувається саме на території нашої AlmaMater. Зокрема, підкреслив, що університет пишається партнерськими угодами про співпрацю в різних галузях між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та 25 університетами Румунії. 

Також перед присутніми виступила Перша заступниця Голови Чернівецької обласної військової адміністрації Альона Атаманюк. У своїй промові вона акцентувала увагу на питанні співпраці «Україна – НАТО». А також висловила щиру вдячність поважним гостям за те, що змогли взяти участь в такій важливій події як для області, так і для України. Підкреслила, що у 2023 році Україна суттєво наблизилася до членства в НАТО і самі союзники визнають це.

«75 років назад був створений найбільш успішний в історії Альянс демократії, який пов’язаний з вільними цінностями, чіткими критеріями вступу, сильною внутрішньою інтеграцією та важливим партнерством. Україна за 33 роки визначилася – наш шлях до НАТО, це норма Конституції та підтримка абсолютної більшості нашого суспільства» - висловився Михайло Павлюк, заступник Голови Чернівецької обласної ради. 

Також з вітальними словами виступили Сергій Добржанський — секретар виконкому Чернівецької міської ради, Сєбастіан Денуц Нєкулеєску – Надзвичайний і Повноважний Посол, постійний представник Румунії в НАТО (онлайн), Ірина Лоредана Стенкулеску  – Генеральний консул Румунії у м. Чернівці, доктор філософії, дипломат, Микола Ярмистий – директор Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації, кандидат наук з державного управління.

Круглий стіл став важливою платформою для діалогу між українськими та румунськими експертами. Його результати свідчать про те, що Україна та Румунія мають спільні бачення та інтереси в питаннях євроатлантичної безпеки та членство України в НАТО.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності