Перейти до основного вмісту
Вишиванка

До Всесвітнього дня вишиванки на філологічному факультеті відбувся культурно-мистецький захід «Вишивана доля». Крім студентів і викладачів, на дійство завітали вчителі зарубіжної літератури, учасники методичного об’єднання Дністровського району Чернівецької області. Модераторка заходу, заступниця декана з навчально-виховної роботи Лариса Маркуляк нагадала присутнім про історію створення свята, якому цьогоріч виповнюється 17 років.

Проте в наш час цей день набуває особливого значення, адже Україна бореться з російським імперіалізмом. Тож свято вишиванки об’єднує українців під час героїчного спротиву рашистській навалі, адже українська вишивка є нашим генетичним кодом.

Лейтмотивом заходу стала знаменита пісня Дмитра Павличка і Олександра Білаша «Два кольори» у виконанні знаних співаків: Дмитра Гнатюка, Квітки Цісик, Василя Зінкевича, культового гурту «Кому вниз».

Орнаменти української вишивки надзвичайно розмаїті. Про особливості кольористики, орнаментів вишивки Буковинського краю розмірковували студенти Наталія Захарюк, Настя Руснак, Влад Кузьменко в розповіді, прикрашеній барвистими презентаціями і поезіями українських авторів про вишиванку.

Cимволом-оберегом нашої ідентичності є також і народна пісня.  Тож в’язанка українських народних пісень у чудовому виконанні студентки Ангеліни Логош збагатила захід життєствердними мотивами, упевнила присутніх у неодмінній перемозі Збройних Сил над жорстоким російським ворогом.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності