Перейти до основного вмісту
 Тематичне засідання наукового гуртка української мови

1 квітня на філологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у межах заходів до відзначення Міжнародного дня театру відбулося тематичне засідання наукового гуртка української мови кафедри сучасної української мови (керівник — Алла Антофійчук).

Театральний дискурс перебуває у колі наукових зацікавлень не лише мистецтвознавців, а й лінгвістів, літературознавців, перекладачів. В основі театрального дискурсу — драматичний текст, аналізові структури якого присвячене дисертаційне дослідження кандидата філологічних наук, доцента кафедри сучасної української мови Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Іванни Струк, яка виступила на засіданні з науковою доповіддю «Драматичний текст буковинських письменників як основа театрального дискурсу». 

Доповідачка здійснила екскурс в історію розвитку театрального мистецтва Буковини, біля джерела якого були Сидір Воробкевич, Юрій Федькович, Іван Синюк, Сильвестр Яричевський та інші культурні діячі краю. Іванна Михайлівна представила класифікацію лінгвальних та позалінгвальних засобів комунікації в драматичному тексті, проілюструвавши яскравими прикладами з творів буковинських драматургів.

Гостя засідання Марія Гордашко, актриса драми Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської, провела майстер-клас «Основи сценічного мовлення». 

Гуртківці мали нагоду не лише дізнатись чимало секретів майстерної акторської комунікації, а й побувати в ролі акторів, повправлятися у виконанні різних вправ і драматичних ситуацій між персонажами п'єс, взяти участь у сценках — фрагментах творів відомих українських драматургів.

Щиро вдячні за технічну естетику анонсування події Юліані Віщак.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності