Перейти до основного вмісту
Тематичне засідання гуртка української мови

11 березня студенти першого та другого курсів філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича взяли участь у тематичному засіданні гуртка української мови кафедри сучасної української мови, яким керує доц. Алла Антофійчук.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник декана з навчально-методичної роботи філологічного факультету доц. Олександр Попович, відзначивши важливість й актуальність Шевченкового пророчого слова, його силу в умовах сьогодення.

Гуртківці мали чудову нагоду послухати лекцію головного бібліотекаря Наукової бібліотеки університету Лариси Ворнік. Лекторка розповіла про шевченкіану в численних фондах Наукової бібліотеки, зазначивши, що з унікальними виданнями творів Тараса Шевченка можна ознайомитись на
віртуальній виставці "Тарас Шевченко у фондах бібліотеки Чернівецького національного університету" за посиланням. Лариса Ворнік зосередила увагу слухачів на виданнях творів Шевченка, які зберігаються в колекції Аркадія Жуковського, що представлена цінними рідкісними виданнями. 

Студенти змогли познайомитися з фототипією позацензурного примірника "Кобзаря" 1840 року видання, з виданням 1919 року, ілюстрованим Афанасієм Сластьоною, з живописними та графічними творами Тараса Шевченка 1961 року видання. Цікавою та оригінальною є колекція вінілових платівок Аркадія Жуковського, значне місце з-поміж яких посідають унікальні записи творів Тараса Шевченка, а саме ультрарідкісна колекція з 12 вінілових платівок в оригінальному подарунковому пакуванні, випущена лімітованим накладом у 1964 році, платівки опери Григорія Майбороди «Тарас Шевченко» та віршів Кобзаря у виконанні Наталії Ужвій та Віктора Сокирка. Учасники засідання мали унікальну нагоду послухати фрагменти записів платівок.

З авторською поезією "Переплети доріг привели мене в твій саркофаг..." виступила переможниця обласного етапу Міжнародного мовно-літературний конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, студентка 403 групи філологічного факультету спеціальності "Філологія" Олена Веренчанська. Декламувала поезію Кобзаря й переможниця цьогорічного конкурсу декламаторів творів Тараса Шевченка, студентка 101 групи спеціальності "Середня освіта" Ольга Щур.

Окрема подяка за технічну естетику анонсування події фахівцеві І категорії видавництва "Рута" Юліані Віщак.

Відзначення Шевченківських днів в Україні та у світі - внутрішня потреба кожної людини доброї волі, кожного свідомого українця а також - традиція, яку не могли оминути студенти та викладачі нашого університету.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності