Перейти до основного вмісту
ВПО

Студенти і викладачі кафедри педагогіки та соціальної роботи беруть участь у науково-дослідницькому українсько-німецькому проєкті «Соціальна робота з внутрішньо переміщеними особами», який розпочався у жовтні 2022 року.

У рамках проєкту здійснюються різні заходи, що мають на меті сприяння соціокультурній адаптації внутрішньо переміщених осіб, які проживають у гуртожитку Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Серія тематичних зустрічей відбулася в бібліотеці на 5-му поверсі гуртожитку № 6, яка облаштована за ініціативи та пожертв громади м. Пфаффенвайлер (Німеччина). Студенти проводять арт-терапевтичні заняття, грають у настільні ігри з дітьми, влаштовують спільні вечори-перегляди кінофільмів, безпосередньо комунікують з мешканцями.

Захоплюючими і пізнавальними для ВПО стали заходи поза межами гуртожитку. На першому етапі проекту організовано екскурсію пам’яткою архітектури та всесвітньо відомим об’єктом спадщини ЮНЕСКО – Резиденцією митрополитів Буковини і Далмації; віртуальну подорож для кращого ознайомлення гостей з Чернівцями та Буковиною.

У весняний період реалізації проекту відбулася комплексна поїздка визначними місцями нашої області за маршрутом «Успенський собор у с.Біла Криниця - Краєзнавчий музей с.Старий Вовчинець - сироварня «Добрі Газди»с.Михайлівка».

Підготували й реалізували задум учасники проекту – студенти спеціальності «Соціальна робота» Тацюк Марія, Патрабой Катерина, Дутка Юлія, Федорян  Марія-Віоріка, Поп’юк Анастасія, Кішка Ілля, Бойчук Світлана; а також викладачі кафедри педагогіки та соціальної роботи Звоздецька Валентина, Кучумова Наталія, Білик Наталія, Тимчук Людмила. Втілити в реальність сплановані заходи вдалося за фінансової підтримки громади міста Пфаффенвайлер (Німеччина); а також сприяння голови Глибоцької ОТГ Ванзуряка Григорія, ігумені старообрядницького жіночого монастиря матушки Таїсії, керуючого справами сироварні Білоуса Володимира, співробітниці Старововчинецького музею Ольги Георгіївни.

На підготовчому етапі спільно визначили маршрут екскурсії; налагодили комунікацію із співробітниками екскурсійних об'єктів; замовили транспорт; скомплектували групи із мешканців гуртожитку у результаті опитування у телеграм); склали кошторис; підготували тематичну інформацію.

Поїздка відбулася у суботу, 22 квітня. Майже 50 мешканців гуртожитку ЧНУ з числа внутрішньо переміщених осіб мали нагоду безпосередньо споглядати буковинський колорит у всіх його вимірах – красу весняної «Зеленої Буковини»; величність і вишуканість архітектурних споруд; результати господарювання громад. Учасники поїздки отримали «добру порцію» історичної інформації; у буквальному розумінні доторкнулися до старожитностей і занурилися у сільський автентичний побут; відчули гостинність мешканців та посмакували молочною продукцією місцевого виробництва; ще й мали змогу продегустувати й придбати найрізноманітніші сорти сиру.

Очевидним ефектом втіленого у реальність задуму є отримані від екскурсій і спілкування позитивні емоції; вдячність людей, їх захоплення краєм, де вимушені проживати; налагоджені довірливі й дружні стосунки між студентами університету й внутрішньо переміщеними особами, їх оптимізм і налаштування на конструктивну інтеграцію в приймаючу громаду.

Хід і результати виконання проекту група викладачів і студентів нашого університету презентуватимуть очно під час Міжнародного тижня в Католицькому університеті міста Фрайбург (Німеччина), який триватиме з 8 по 12 травня.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності