Перейти до основного вмісту
Медіація

Днями Виконавче агентство з освіти, аудіовізуальних засобів і культури (EACEA) Європейської Комісії дало високу оцінку результатам виконання грантового проекту Програми ЄС ERASMUS+KA2 «Медіація: навчання і трансформація суспільства / MEDIATS».

«Відповідно до Угоди про надання гранту та Інструкції щодо використання гранту, - повідомила EACEA, - реалізацію вашого проєкту оцінено як ДОБРЕ». EACEA також відзначила, що проєкт всупереч неочікуваним викликам йому - COVID-19 та російсько-української війни - досяг стратегічних цілей і став гідним внеском у просування цінностей медіації в Україні, Азербайджані та Грузії.

Виконавцями проєкту були: Нідерландська академія бізнесу, м. Бреда (Нідерланди) (грандхолдер); Католицький університет Сан Антоніо м. Мурсія (Іспанія); Університет ТУРІБА, м. Рига (Латвія); Університет КРОК м. Київ (Україна); Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (Україна); Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (Україна); Гянджинський державний університет (Азербайджан); Хазарський державний університет (Азербайджан); Іллі державний університет (Грузія); Батумський Шота Руставелі державний університет (Грузія); Консалтингова компанія Hultgren Nachhaltigkeitsberatung UG (Німеччина).

Від ЧНУ до складу проєктної групи у різний час входили: Руслана Гаврилюк, д.ю.н., проф. завкафедри публічного права (менеджер проєктної групи); Петро Пацурківський, д.ю.н., проф. професор кафедри публічного права; Дмитро Федорцов, к.ф-т.н., доц., проректор ЧНУ ім.Ю.Федьковича; Ярослав Гарабажів, к.ф.-м.н., доц., начальник навчального відділу ЧНУ ім. Ю. Федьковича; Дмитро Костя, к.ю.н., доц.; Анна Цибуляк-Кустевич, к.ю.н., доц.; Марина ФедорчукГеоргій Мойсей та  Ілля Юрійчук, асистенти. Група діяла на базі кафедри публічного права юридичного факультету.

Проектною групою у межах реалізації проєкту було розроблено, акредитовано НАЗЯВО України та впроваджено у практику (вперше в Україні) ОПП «Медіація» для підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 081 Право галузі знань 08 Право, створено навчально-наукову лабораторію медіації, переговорів та арбітражу, потужний теоретико-методологічний осередок забезпечення розвитку медіації як цінності в Україні, взято участь у розробці Закону України «Про медіацію», магістерського стандарту вищої освіти в Україні зі спеціальності «Право», забезпечено подальше просування цінностей медіації в Україні.

Завдяки грантовому проєкту MEDIATS Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, його юридичний факультет і кафедра публічного права стали більш впізнаваними не лише в Україні, але й у Європі в цілому. Проєкт забезпечив реальне підвищення професійної кваліфікації у кращих європейських університетах усім членам проєктної групи в обсязі 9 кредитів ЄКТС кожному, реальну академічну мобільність для 15 студентів ОПП «Медіація» у Нідерландській академії бізнесу, м. Бреда, та в Католицькому університеті Сан Антоніо м. Мурсія (Іспанія).

Проєкт відкрив усім причетним до його реалізації європейські горизонти самоствердження та професійного зростання, а для усього юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича наразі став історією, що надихає.

 

Петро Пацурківський, професор кафедри публічного права

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності