Перейти до основного вмісту
День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня 1944 року згідно із таємною постановою Державного комітету оборони «Про кримських татар», підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД з метою звільнення Кримського півострова від корінного населення.

Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Також було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Депортація мала катастрофічні наслідки. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників. Лише 1989 року кримським татарам дозволили повернутися на батьківщину.

Після незаконної анексії Криму у 2014 році російська влада продовжує дискредитацію та утиски кримських татар, що залишилися на півострові.

У 2015 році Верховна Рада визнала примусове виселення корінного народу Криму актом геноциду, який є одним із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни.

В умовах тимчасової окупації Криму росією, коли переслідування кримськотатарського народу окупаційною адміністрацією лише посилюються, вшанування на загальнодержавному рівні пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу та демонстрація солідарності в боротьбі за відновлення їхніх прав набуває важливого українського та міжнародного значення.

Шлях кримських татар додому виявився дуже довгим і дуже тернистим. І нині вже цілком зрозуміло, що він лише один і пролягає через цілковиту поразку росії. 

 

 

а матеріалами Українського інституту національної пам’яті України, Міністерства освіти і науки України

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності