Перейти до основного вмісту
День пам'яті та примирення

Уже 79 років минуло з того моменту, коли нацистська Німеччина остаточно капітулювала в Другій світовій війні — цього невимовно жахливого періоду у світовій історії. Протягом війни, через непереборний біль, сльози, страждання та безжальну смерть мільйонів невинних людей, нацистський режим був переможений. Ця перемога обійшлася українському народу дуже дорого і ціна її була надзвичайно висока.

Сьогодні ми, разом із цивілізованим світом, вшановуємо тих, хто віддав своє життя, щоб подолати нацистське зло та забезпечити майбутнім поколінням право на життя. Ми вшановуємо подвиг, зокрема, і українського народу, що вніс свій важливий внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції.

Проте, не можна не відзначити, що протягом усієї наступної історії російська влада намагалася викривити та переписати історію, применшуючи або навіть ігноруючи внесок інших держав у цю велику перемогу. Наше завдання полягає у тому, щоб не допустити привласнення росією колективної перемоги над нацизмом сотень мільйонів людей з різних країн.

Друга світова війна стала найбільшою катастрофою і справжньою трагедією для українського народу. Історія нашої країни заповнена кривавими боями та жертвами. Україна зазнала величезних втрат — від 8 до 10 мільйонів людей, а також значних руйнувань цивільної та промислової інфраструктури у містах і селах. Сукупні втрати військових та цивільного населення під час Другої світової війни, за різними підрахунками, становлять від 50 до 75 мільйонів людей. Це неймовірно велика ціна, яку довелося заплатити людству.

Ми зобов’язані пам'ятати та робити все можливе, щоб подібні трагедії більше не повторилися. Проте, на жаль, війна та агресія існують і досі. Ми відчуваємо їх на собі через руйнування та смерті, які несе росія.

Підтримка країнами вільного світу України у російсько-українській війні та притягнення злочинного режиму путіна до відповідальності є єдиним способом цивілізованого світу не допустити поширення агресії росії, яка приносить смерть, руйнування та страждання, аналогічні злочинам нацистів.

Завдяки нескореній мужності та безстрашній відданості захисників, Україна знову відчула свою силу та непохитність у боротьбі за свободу та незалежність. Відданість українських військових та їхній героїзм не залишають байдужими нікого. Їхні вчинки є прикладом для наслідування для кожного українця. Незважаючи на тисячі викликів і перешкод, Збройні Сили України продовжують боротьбу за мир та безпеку нашої країни. Нехай слава та подяка невмирущим захисникам України звучить навіки!

Ми пам'ятаємо. Ми переможемо.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності