Перейти до основного вмісту
День пам'яті Героїв Небесної Сотні

Україна щорічно вшановує пам'ять Героїв Небесної Сотні – українців, які віддали своє життя 10 років тому, захищаючи право на життя у вільній європейській державі.

З листопада 2013 року по лютий 2014-го, Україну охопили масові протести. Громадяни вийшли на вулиці та площі Києва, виступаючи проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. Мирні акції протесту перетворилися на Революцію Гідності та призвели до втечі тодішнього президента Віктора Януковича.

Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані Незалежності у столиці між протестувальниками та силовиками, що призвело до трагічних подій 18-20 лютого 2014 року, коли загинуло найбільше людей.

Список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року. Першими загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський від вогнепальних поранень у центрі столиці. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. Під час подій до 18 лютого загинуло вже 9 людей. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого — ще 20. Хоча офіційно всіх загиблих відзначили як Небесну Сотню, насправді їх було понад сто.

Указом колишнього президента України Петра Порошенка від 11 лютого 2015 року дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні. Офіційне число Небесної Сотні - 107 осіб. Це були люди різного віку, різної національності, різних професій та соціального статусу. Наймолодшим з них був Назарій Войтович, якому було всього 17 років, а найстаршому — Іван Наконечний, якому було 82 роки.

Гідність, свобода, відвага, єдність, честь – стали одними з головних об'єднавчих цінностей Революції Гідності. Цінності, за які ми продовжуємо боротися і сьогодні.

Висловлюємо слова співчуття родичам та близьким людей, що померли під час Революції Гідності у 2013-2014 роках.

Герої не вмирають!
Слава Україні!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності