Перейти до основного вмісту
Меморандум про співпрацю

Підписано меморандум про співпрацю з Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та програмою «Чисте повітря для України». За результами співпраці науковці-хіміки отримали станцію EcoCity і зможуть протидіяти російським ІПСО про радіаційну загрозу в Чернівцях та покращити навчання автоматизації хімічних експериментів. 

Ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роман Петришин привітав присутніх із початком співпраці та розповів про майже 150-річну історію університету.

«Університет виконує цілий ряд проєктів, має наукові і освітні гранти, 207 закордонних партнерів. Ведемо проект розвитку підприємництва із збереженням клімату, і тут співпраця буде корисною. До Чернівців релоковано більше 100 підприємств і не факт, що всі вони є чистими. Тому проєкт з розвитку моніторингу на часі і матиме добрі успіхи», – зазначив ректор.

Проректор з наукової роботи професор Андрій Саміла зазначив, що в Україні і до війни ситуація з чистим повітрям, електронним моніторингом не акцентувалася, а під час війни особливо важливо не допустити негативних наслідків.

Доцент кафедри хімії та експертизи харчової продукції, керівник посту радіаційного моніторингу ЧНУ Юрій Халавка розповів, що під час практичних занять зі студентами-хіміками вже здійснювали моніторинг хімічних процесів з допомогою систем Arduino: «Хочемо порівняти епізодичні вимірювання з систематичним автоматизованим моніторингом і показати студентам, як це працює».

Також університет веде спостереження за радіаційним фоном в ручному режимі за допомогою дозиметричного обладнання, а станція громадського моніторингу EcoCity дозволить автоматизувати цей процес. 

Координаторка програми «Чисте повітря для України», представниця чеської неурядової організації «Арніка» Марцела Чернохова привітала чернівчан із розвитком чесько-української співпраці і зазначила, що з початком російської війни в Україні розширення мережі моніторингу радіаційного забруднення – одне з основних завдань Програми, поруч із розвитком системи оперативного сповіщення Radiation and Smog Alarm.

Засновник і куратор найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу EcoCity, технічний експерт програми Олексій Трелевський привітав науковців і студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з новими можливостями: «Нова станція моніторингу EcoCity буде корисним інструментом для студентів, які за допомогою автоматизованої системи зможуть спостерігати і аналізувати тренди забруднення повітря, зміни радіаційного фону та метеорологічні показники».

Станція громадського моніторингу EcoCity встановлена в Інституті біології, хімії та біоресурсів, її дані вимірювань вже доступні за посиланням.

Програма «Чисте повітря для України» допомагає українцям у досягненні права на безпечне довкілля  з 2018 року за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition.

eco2

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності