Перейти до основного вмісту
Андріївські вечорниці на географічному факультеті

30 листопада в студентському просторі «Екватор», викладачкою кафедри економічної географії та екологічного менеджменту Тетяною Ємчук та викладачем кафедри географії та менеджменту туризму Степаном Бриком за участі студентів географічного факультету був проведений захід «Андріївські вечорниці». Мета заходу: збагатити та розширити знання учасників про календарно-обрядові свята України, ознайомити з давніми народними звичаями проведення Андріївських вечорниць та обрядів ворожіння, формувати в студентів повагу до українських традицій.

З-поміж великої кількості зимових свят одним з найбільш очікуваних та веселих в українців здавна був день святого Андрія, який відзначається за новим стилем 30 листопада. Цього дня молоді люди завжди збиралися разом на вечорницях, влаштовуючи забави та ворожіння. За народними уявленнями, святий Андрій є втіленням чоловічого начала, провісником долі, покровителем кохання і шлюбу. Тож Андріївські ворожіння були присвячені темі шлюбу. Дівчата намагалися дізнатися, хто буде їх чоловіком, чи буде він багатим, який матиме характер, чи стануть вони щасливі разом тощо.

Учасники вечорниць мали нагоду ознайомитися з традиціями українського народу, відчути красу стародавніх обрядів. У ході свята лунали веселі пісні, жарти, приказки.

Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле! Тож бережімо цю прекрасну й багату скарбницю споконвічних звичаїв і традицій, адже в ній – розум, кмітливість, гумор, життєдайність, єдність і сила нашого народу!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності