Перейти до основного вмісту
Панахида за жертвами

Сьогодні, 26 квітня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Ця подія – нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, завданні довкіллю та людям.

37 років минуло від техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи, спричиненої двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. 30 співробітників АЕС померли в перші дні і тижні, ще сотні тисяч людей – в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона осіб. У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч.

На 37-і роковини техногенної катастрофи у Храмі Трьох святителів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася заупокійна панахида по всіх її жертвах. Її провели протоієрей Микола Щербань, протоієрей Микола Лагодич та протоієрей Микола Шкрібляк. Також були присутні проректорка Тамара Марусик, співробітники та студенти університету, які запалили свічки пам'яті за всіх загиблих. 

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності