Перейти до основного вмісту
Яґеллонські навчальні практики філологів

22-26 квітня студенти-україністи філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, очолювані асистенткою кафедри філософії та культурології Катериною Шестаковою, уже вкотре побували на науково-навчальній практиці в Яґеллонському університеті (м. Краків, Польща) ‒ одному з найпрестижніших закладів Центрально-Східної Європи. З цим ЗВО ми маємо багатолітню багатофакультетну співпрацю, а ще ‒ унікальну магістерську програму подвійного дипломування «Українська філологія. Мова ‒ Комунікація ‒ Переклад». Цьогоріч, до речі, на цю престижну програму теж буде оголошено набір.

Свою практику студенти розпочали із зустрічі-бесіди з директором Інституту східнослов’янської філології, професором Якубом Садовським; віцедиректором, доктором Пшемиславом Томанком та завідувачкою Кафедри україністики професоркою Катажиною Котинською. Наші студенти спільно з польськими колегами попрацювали на практичних заняттях та послухали лекції краківських україністів. Напрочуд цікавими виявились заняття професора Оксани Баранівської з дисципліни «Сучасна українська мова» та ад’юнкта Марії Редькви («Методика навчання іноземної мови»). Студенти краківської україністики вивчають і міжкультурну комунікацію. Власне на лекції з цієї дисципліни, яку викладає доктор Катажина Ґлінянович, побували студенти з Чернівців. А от на практичних заняттях з доктором Ядвігою Стемпнік-Шептинською (до речі, організаторкою нашого обміну враз із Ярославом Редьквою) студенти мали можливість повправлятись у перекладах юридичних текстів з української мови на польську і навпаки.

За хорошою давньою традицією, програма візиту не обмежилась лише навчально-дидактичним процесом, адже польські колеги організували екскурсію до музею Collegium Maius ‒ найстарішого будинку Яґеллонського університету (Краківської академії), заснованого 1364 року. Наші польські друзі показали гостям старе місто, організувавши ще й екскурсію в один зі старовинних та богемних районів Кракова – Казімєж.

Можливість особисто зануритись та відчути європейську академічну атмосферу – це чудова нагода розширити свої власні наукові й навчальні обрії, обмінятись досвідом та внести щось нове на рідний факультет.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності