Перейти до основного вмісту

Впродовж ряду років Музей етнографії діяв як складова частина факультету історії, політології та міжнародних відносин, виконуючи роль етнографічної лабораторії, що безпосередньо підпорядковувалася кафедрі етнології, античної та середньовічної історії (нині кафедра всесвітньої історії). Його основне завдання полягало у пошуку, збиранні, збереженні та вивченні етнографічних матеріалів, а також у сприянні ефективнішому проходженню етнографічної практики студентами факультету. За час діяльності музею студентами та викладачами факультету був зібраний значний масив старожитностей не лише із теренів Чернівецької області, але й із сусідніх, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької. Окрім того, він слугував місцем зберігання записів та звітів матеріалів етнографічних практик, а також україномовної та румуномовної наукової літератури, присвяченої дослідженню проблем етнографії та історії нашого краю.

Згідно з рішенням Вченої ради Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича від 27.09.2021 р. (протокол № 10) етнографічний музей був виведений із підпорядкування факультету історії, політології та міжнародних відносин. Цим же рішенням музею було присвоєно нову назву, що є чинною і по сьогоднішній день – Музей етнографії та стародавньої історії.

Зі зміною статусу та назви музей також і своє місце розташування. Нині він знаходиться у відреставрованих приміщеннях 5 корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (колишня Резиденція митрополитів Буковини і Далмації). Кабінети № 115-116.

Діяльність музею спрямована на збереження, наукове вивчення та раціональне використання на належному рівні та відповідно до вимог Державних стандартів умов зберігання і обліку пам’яток історії та етнографії, що мають наукову та історичну цінність. Окрім того, музей надає можливість використання наукових фондів у навчально-виховному процесі, а також у науково-дослідній роботі студентів, чим сприяє підвищенню якості підготовки фахівців. Заплановано залучення студентів університету до роботи з фондами, експозицією, а після її створення – екскурсійного обслуговування на рівні волонтерства.

Структурно Музей етнографії та стародавньої історії представлений двома експозиціями. Перша з них містить археологічні матеріали, серед яких фрагмент кістки мамонта, крем’яні знаряддя праці доби енеоліту та зразки кераміки трипільської культури.

Друга експозиція представлена етнографічними матеріалами, переважна більшість з яких відображає побут та культуру населення Північної Буковини та Північної Бессарабії. Зокрема, відвідувачі музею можуть ознайомитися із різними елементами народного одягу (серед яких горботки, кожухи, шапки-кучми та колекція вишитих сорочок), зразками кераміки, виробами з дерева, сільськогосподарським реманентом та знаряддями для ткацтва, творами декоративно-прикладного мистецтва (серед яких буковинська та бессарабська тайстри, що включені до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України), предмети, пов’язані із календарною обрядовістю (маланкарські маски, ляльки калаян, ікони, а також колекція писанок), фотодокументи.

Загалом, фонди музею нараховують понад 1000 експонатів.

Вагома роль у формуванні музейних колекцій належить працівникам бухгалтерії ЧНУ, які завжди ставлять до відома працівників музею у разі виявлення речей, що мають особливу наукову цінність. А це, у свою чергу, є ще одним важливим джерелом наповнення фондів нашого музею. Їхнє фахове ставлення до передачі в музей майбутніх експонатів дозволило оперативно здійснювати цю процедуру і, зафіксувавши останні як особливі матеріальні цінності, убезпечити від втрати.

Наприкінці 2022 – на початку 2023 р., за сприяння директора Інституту німецької культури та історії Південно-Східної Європи (нім. IKGS) при Мюнхенському університеті Людвига-Максиміліана, доктора Флоріана Кюрер-Вілаха, Музей етнографії та стародавньої історії отримав обладнання, що дозволить забезпечити збереження експонатів у належних умовах (термогігрометри, осушувачі та зволожувачі повітря, стелажі, металеві шафи та сейфи), а також технічні пристрої для копіювання та фіксуванні музейних експонатів (фотоапарат, сканер та принтер).

Нині в музеї тривають роботи з реекспозиції та пошуку нових експонатів, що доповнять вже наявні колекції.


Контакти

П'ЯТНИЧУК Тарас Іванович

Посада: завідувач музею

Тел.: +38 (050) 057 02 49
E-mail: [email protected]
Адреса: м. Чернівці, вул. Коцюбинського,2

Нормативні документи

Галерея

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності