Перейти до основного вмісту

3 перших днів війни для обʼєднання зусиль співробітників, викладачів та студентів було утворено Волонтерський штаб університету, основним завданням якого стала допомога внутрішньо переміщеним особам, які мешкають у гуртожитках університету, працівникам, студентам та родичам співробітників, які зараз захищають Україну на полі бою.

Завдячуючи партнерським відносинам Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича із багатьма університетами інших країн та активній міжнародній діяльності університету, починаючи із березня 2022 року наш університет отримав близько 600 тон гуманітарного вантажу, який був розподілений серед внутрішньо переміщених осіб, що мешкають у гуртожитках нашого університету та у громадах Буковини, військових підрозділів Збройних Сил України.

Серед найбільших донорів гуманітарної допомоги слід відзначити:

  • Інститут історії та культури Східної Європи (Німеччина) та його директора Флоріана Вілах-Кюрера, який започаткував збір благодійних внесків для закупівлі гуманітарної допомоги і залучив у нього близько 300 тис. євро, які і була придбано левову частку всієї гуманітарної допомоги, яка дійшла до нашого університету.
  • Громадську організацію «Румунський інститут миру «Патрір» (Румунія).
  • Сучавський університет «Штефан чел Маре».
  • Громадську організацію «Орден Йоганітерів» (Німеччина).
  • Товариство Радівці (Румунія)
  • Університетську клініку Галле (Німеччина)
  • Волонтерську службу швидкої допомоги (Румунія) та ін.

Непоодинокі випадки коли викладачі європейських
ніверситетів проявляли приватну ініціативу надати гуманітарну допомогу українському народові через Чернівецький університет.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича відгукнувся на прохання про допомогу, або ж сам проявив ініціативу надати гуманітарну допомогу таким закладам вищої освіти України, які у результаті воєнних дій постраждали мають гостру потребу у підтримці:

  • Київському національному університету імені Тараса Шевченка.
  • Харківському національному університету імені Каразіна.
  • Сумському державному університету.
  • Національному технічному університету «Харківський політехнічний інститут».
  • Тернопільському національному медичному університету імені І.Я. Горбачевського.

Тішить завзятість та єдність нашої університетської спільноти. На кожному із факультетів та навчально-наукових інститутів впродовж всього часу війни активно кипіла волонтерська робота. Кожен в силу своїх можливостей і навичок долучається до спільної боротьби із російським загарбником:

  • студенти та викладачі були залучені до перекладу субтитрів новин на одному з провідних німецьких телеканалів українською мовою;
  • - відбувається систематичне плетіння маскувальних сіток та «химер» для військовослужбовців. Загалом підготовлено більше 100 маскувальних сіток;
  • за час війни було організовано десятки благодійних творчих заходів, метою яких був збір коштів на підтримку ЗСУ. Активну роботу тут проявив Центр культури та дозвілля студентів університету, які за час війни провели близько 20 благодійних концертів на яких було зібрано понад 500 тис грн. для закупівлі військової амуніції захисникам України;
  • систематично відбуваються цільові збори коштів та закупівля для закриття актуальних потреб військових (у тому числі для студентів та викладачів, які знаходяться на передовій). Серед найактуальніших потреб: медикамент, білизна, теплий одяг, засобів гігієни, військове спорядження, дрони, далекоміри, тепловізори, рації, продукти харчування тощо;
  • активно залучаються викладачі, співробітники та студенти до збору і сортування одягу та предметів побуту для ВПО, розвантажування та сортування іншої гуманітарної допомоги у більшості волонтерських пунктів м. Чернівці;
  • здійснювався збір матеріалів для виготовлення окопних свічок, що є також затребуваним атрибутом на фронті;
  • коли у перші дні війни у гуртожитки університету почали прибувати внутрішньо переміщені особи, то силами студентів-волонгерів було здійснено підготовку кімнат для їх заселення, а згодом і підготовлено
    укриття у гуртожитках;
  • студентськими та викладацькими колективами факультетів та навчально-наукових інститутів було закуплено та передано у підрозділи ЗСУ декілька дронів, тепловізорів, зібрано кошти на відновлення 2-ох бойових машин піхоти військової кафедри ЧНУ;
  • академічна спільнота університету долучається також і до психологічної адаптації ВПО, активно залучаючи і дорослих і дітей;
  • викладачі та співробітники університету виготовляють та відправляють на фронт домашні м’ясні консерви для харчування військових та багато іншого.

Відбувається систематична підтримка співробітників, їх родичів та студентів університету, які перебувають на захисті незалежності України. Волонтерський штаб університету, завдячуючи зусиллям відділу міжнародних звʼязків університету та Центру німецькомовних студій Gedankendah здійснюють індивідуальне спорядження військовослужбовця, формують і надсилають пакунки із продуктами харчування, індивідуальними засобами гігієни, ліками і т.д.

Організоване цілодобове чергування волонтерів у 2-х гуртожитках, де проживають ВПО. Волонтери працювали перші пів року у три зміни. Основним їх завданням була допомога при поселенні, а згодом - організація комфортних умов перебування мешканців у гуртожитках No5 та 6.

Загалом, за понад рік роботи у складі Волонтерського штабу перебувало понад 70 студентів. Станом на кінець листопада - близько 20 чол.

Волонтерський штаб Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича завжди активно підтримував і буде підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у гуртожитках університету.

Зокрема:

  • Налагоджені постійні канали комунікації із мешканцями гуртожитків No5 та 6 через месенджери, що дозволяє оперативно доносити будь-яку інформацію та отримувати відгуки.
  • Команди волонтерів гуртожитків організували цілодобове чергування з метою допомоги та підтримки ВПО. Волонтери допомагали при заселенні, налагодили побут мешканців і завжди відгукувались на побажання та звернення мешканців.
  • Впродовж 5 місяців забезпечувались щоденні (пн-пт) безкоштовні вечері для мешканців гуртожитків нашого університету. Це відбувалось у рамках співпраці із міжнародною благодійною організацією World Central Kitchen.
  • Впродовж 30 днів, завдячуючи зусиллям Агенства з питань технічного співробітництва та розвитку (ACTED) і Волонтерського штаб захисту України, близько 100 діток, які мешкають у гуртожитках ЧНУ отримували безкоштовні обіди.
  • Завдячуючи міжнародним партнерам нашого університету відбувається щотижнева роздача продуктових наборів для ВПО, які мешкають у наших гуртожитках. У складі кожного пакунку не менше ніж 7 одиниць продуктів харчування чи засобів особистої гігієни. Від початку війни роздано понад 7 000 продуктових пакунків.
  • Щодня, мешканці гуртожитків мають змогу звернутись у волонтерську кімнату щодо отримання допомоги (засоби гігієни для дорослих та дітей, пральний порошок, дитяче харчування та ін.)
  • Зусиллями співробітників університету та інших волонтерських організацій краю активно організовуються розважально-пізнавальні та спортивні заходи для дітей, які мешкають у гуртожитках університету.
  • Для комфорту мешканців гуртожитку, за підтримки волонтерських організацій, встановлені кулери із безкоштовною водою та нові пральні машини.
  • За сприяння наших співробітників, партнерська організація ЧНУ з Італії надала разову грошову допомогу сімʼям, які проживають у гуртожитках ЧНУ у розмірі - 75 євро на особу.

Сітковий батальйон

Міжнародна допомога

Допомога внутрішньо переміщеним особам

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності