Перейти до основного вмісту
Все буде Україна

18 квітня Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича відвідав Григорій Янченко – легендарний херсонець, український військовий волонтер, лицар ордена «Народний Герой України».

На зустрічі зі студентами та викладачами філологічного факультету Григорій Миколайович розповів про свою волонтерську діяльність, яка, по суті, стала його життєвою місією, про враження від подорожей українськими містами, що сприяють не лише збору коштів для ЗСУ, а й зміцнюють віру в перемогу. Пан Григорій зізнається, що вперше цвітіння магнолій побачив на Західній Україні. Вірить, що дуже скоро, після перемоги, розквітне і вся наша країна. 

Григорій Янченко не падав духом навіть тоді, коли втратив обидві ноги та пальці на руках, коли переніс 34 операції, коли перебував в окупації, коли чув залякування з боку російських спецслужб… І в окупованому Херсоні продовжував їздити містом на електричному візку, вмикаючи українські патріотичні пісні та гімн України, із синьо-жовтим прапором, у червоно-чорній вишиванці.Чим більше йому погрожували херсонські колаборанти, тим гучніше він вмикав українську музику, а тому Григорій Янченко став символом нескореності та незламності українського народу. 

Волонтер щодня знаходить в собі нові сили, щоб допомагати нашим військовим, для яких з 2014 р. зібрав вже понад 7 млн грн. Григорій Янченко волонтерить без вихідних: три тижні на місяць він подорожує містами та збирає гроші для українських військових, а на четвертий – їде на Схід та особисто відвозить речі, закуплені на зібрані гроші. Його історія – це приклад того, як одна людина з непохитною вірою та відданістю своїй країні може зробити значний внесок у велику справу, тому з розумінням студенти сприйняли його настанову: «Будьте українцями! Бережіть свої сімʼї!». 

Зі словами вдячності до Григорія Янченка звернулася завідувачка кафедри сучасної української мови, професор Світлана Шабат-Савка, яка відзначила його високий національно-патріотичний дух і стійкість, важливу волонтерську діяльність, що додає кожному українцеві ще більшої віри та певності в тому, що все буде Україна, що ми обов'язково подолаємо російських окупантів. На згадку про зустріч Світлана Тарасівна подарувала гостеві книгу про історію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і поштівки про архітектурну перлину Буковини ‒ наш неперевершений храм науки та краси. 

Під час екскурсії, яку організувала адміністрація закладу та яку провів Микола Косташ, Григорій Янченко захоплено слухав історію університету, милувався його архітектурним ансамблем, був надзвичайно вражений красою та величністю Резиденції.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності