Перейти до основного вмісту
Відкриті лекції викладачів Люблінського католицького університету імені Яна-Павла II

Попри війну, упродовж минулого тижня, з 21 до 27 квітня, у нашому університеті з циклом відкритих лекцій із полоністики та польської культури перебували наші давні партнери із Люблінського католицького університету імені Яна-Павла II (м. Люблін, Польща). 

Гостей радо зустрів ректор університету, проф. Роман Петришин, в особі якого його маґніфіценція ‒ ректор ЛКУ, проф. Мірослав Каліновський, надіслав лист подяки ЧНУ за плідну багатолітню співпрацю.

Зокрема вагомо й символічно звучали слова з листа:

 «Inter arma silent Musae (лат. “Коли говорять гармати ‒ музи мовчать!”). Якби мав рацію Марк Тулій Цицерон, ми сьогодні не мали б ані мистецтва, ані культури. Брязкання зброї затьмарило б усяку творчість. Сучасна героїчна Україна демонструє, що все якраз навпаки: у перерві між сиренами повітряної тривоги дають концерти музиканти, працюють театри, а письменники та поети публікують свої твори. Працюють там, де це є можливим, також українські університети, зокрема це Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, з яким багато років нас поєднує плідна співпраця. Шановний пане Ректоре, у Вашій особі висловлюю свою повагу та найвищу похвалу всім працівникам університету, а також зичу подальшого динамічного розвитку Вашому науково-навчальному закладу ‒ такому важливому для польсько-українських відносин».

Після цієї зустрічі гості були тепло прийняті деканом філологічного факультету, проф. Борисом Бунчуком та його трьома заступниками: Олександром Поповичем, Ярославом Редьквою та Ларисою Маркуляк. Обговорення подальшої міжфакультетської співпраці дають багато оптимізму в уже традиційному стажуванні наших викладачів та семестровому обміні студентами.

Щоб відчути науковий дух та академічну атмосферу, професори з Люблінського католицького університету люб’язно були запрошені завідувачем кафедри історії та культури української мови, проф. Наталією Колесник на плановий науковий семінар цієї кафедри. З доповіддю на тему зверненого мовлення до слухачів звернувся проф. Мар'ян Скаб ‒ фундатор школи граматики апеляції, вихованці якої відомі як в Україні, так і за її межами. Доповідач ґрунтовно відповідав на вдумливі запитання колег.

Багатобарвними фарбами картину науково-навчального обміну чудово доповнили наші польські партнери. Так, проф. Генрик Дуда, завідувач кафедри польської мови Інституту мовознавства ЛКУ у рамках програми “Erasmus+” виголосив лекцію на тему: «Мовна картина світу та ментальна географія: польсько-українські культурні зв’язки», на яку численно зійшлися як студенти, так і викладачі філологічного факультету та факультету історії, політології та міжнародних відносин (доц. Олег Слюсар завітав зі своїми студентами). Лекція викликала жваву та цікаву дискусію.

Не менше зацікавлення викликало наступне лекційно-практичне заняття «Польська культура та польська мова ‒ навчальні практики» професора Беати Обсулєвіч-Невінської (кафедра позитивізму та «Молодої Польщі») та професора Анни Подставки (кафедра драматургії та театру). Тут наші гості продемонстрували, зокрема для студентів спеціальності «Європейські славістичні студії. Польська мова» (гарант, Ярослав Редьква), можливості вивчення польської мови та її культури за інтерактивним підручником «Kompendium świadomego nauczania języka polskiego і kultury polskiej». До речі, одними із рецензентів цього підручника виступили науковці нашого філологічного факультету. Структура «Компендіуму» побудована так, що його можуть використовувати для навчання різні вікові групи з різним рівнем знання польської мови. 

Після лекції для наших гостей Лариса Маркуляк зробила чудовий музичний подарунок, адже з її уст під звуки фортепіано співано прозвучала поезія польських класиків, покладена на музику нашою талановитою мисткинею. Польські колеги на запрошення господарів насолодилися також концертом бандуристів в органній залі (Вірменській церкві).

Тож наука, навчання та культура хай єднають кордони та хай згине війна!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності