Перейти до основного вмісту
Спільне тематичне засідання наукових гуртків на філологічному факультеті

9 травня на філологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулося спільне тематичне засідання наукових гуртків кафедри сучасної української мови та кафедри музики, присвячене 188 річниці від дня народження Сидора Воробкевича.

Модератор заходу Алла Антофійчук зазначила, що з іменем Сидора Воробкевича, 188 річницю від дня народження якого відзначали 5 травня, пов’язана важлива сторінка в історії українського культурного життя. Алла Миколаївна закцентувала на тому, що багатогранна творча особистість нашого краянина виявлялася в іпостасях духовного наставника, культурно-просвітницького діяча Буковини, поета, прозаїка, драматурга, публіциста, композитора, теоретика музики.

Гостями засідання були студенти-богослови нашого університету, від імені яких до учасників гуртків звернувся кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії протоєрей Микола Шкрібляк, відзначивши важливу роль Сидора Воробкевича в духовному житті Буковинського краю кінця ХІХ — початку XX ст.

Заступник декана з навчально-виховної роботи філологічного факультету доцент Лариса Маркуляк звернула увагу учасників тематичного засідання на літературний спадок Сидора Воробкевича, що представлений ліричними й релігійно-патріотичними віршами, багато з яких стали хрестоматійними. Лариса Василівна зазначила, що Сидір Воробкевич відомий також як автор низки різних за змістом, жанрово-стильовими ознаками прозових творів: оповідань, гуморесок, художніх нарисів. Чималий внесок письменника й у розвиток українського театру та драматургії — понад 20 п’єс, багато з яких не втратили й сьогодні свого змістово-естетичного значення.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри сучасної української мови Наталія Шатілова виступила з доповіддю «Мовно-естетичні знаки національної культури в художніх текстах Сидора Воробкевича». Гуртківці й запрошені гості мали змогу поринути в мовосвіт видатного буковинського письменника, багатогранна діяльність якого відіграла важливу роль у становленні нової української літературної мови на народній основі на Буковині в другій половині ХІХ ст. Наталія Олександрівна окреслила і проілюструвала ті глибинно споріднені з національно-культурним континуумом різнорівневі мовні одиниці, що декларують у художньо-літературному дискурсі Сидора Воробкевича своєрідність ментального світу українців, маніфестують народний дух і водночас репрезентують національний тип мовомислення автора, його національно-мовну особистість.

Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музики Ярина Вишпінська виголосила наукову доповідь про роль Сидора Воробкевича в розвитку музичної освіти на Буковині. Доповідачка зазначила, що митець був автором не однієї соті вокальних творів різних жанрів (серед яких хори, солоспіви, дуети, квартети), писав музику на власні тексти й слова інших українських, румунських, німецьких авторів, створив музику до чотирьох десятків п’єс (власних та інших письменників). Особливу увагу Ярина Маноліївна звернула на внесок Сидора Воробкевича у розвиток церковної музики та його педагогічну діяльність, схарактеризувала деякі його пісенники й підручники з теорії музики.

Урочисту атмосферу заходу увиразнили декламація поезії Сидора Воробкевича (студентка 2 курсу філологічного факультету Вікторія Горобець) та блискуче виконання Херувимської пісні Фа мажор (доцент кафедри музики Ярина Вишпінська, студенти 4 курсу факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Катерина Танасюк і Марія Пазюк).

Студентка-другокурсниця філологічного факультету Уляна Мельник висловила щиру подяку доповідачам за цікаву змістовну інформацію та гостям засідання за зацікавленість і підтримку.

Окрема подяка за технічну естетику анонсування події фахівцеві видавництва «Рута» Юліані Віщак.

Спільне тематичне засідання наукових гуртків на філологічному факультеті
Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності