Перейти до основного вмісту
Панахида до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи

26 квітня об 11:00 у Храмі Трьох Святителів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбудеться панахида з приводу 38-х роковин Чорнобильської катастрофи. Запрошуємо всіх до спільної молитви.

Чорнобильська катастрофа сталася 26 квітня 1986 року у результаті вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції в Україні. Під час тестування безпеки реактора відбулося серійне порушення параметрів реактора, що призвело до вибуху реакторного блоку № 4. В результаті вибуху було викинуто значну кількість радіоактивних матеріалів у атмосферу.
Ця катастрофа вважається найпотужнішою в історії ядерної енергетики. Внаслідок викиду радіоактивних матеріалів багато людей отримали радіаційні ушкодження. Згідно з офіційними даними, кількість смертей, як безпосередніх, так і внаслідок радіаційних захворювань, приблизно оцінюється в тисячах. Після вибуху тисячі людей були евакуйовані з міста Прип'ять та прилеглих районів. Деякі території в Україні, Білорусі та росії залишаються зараз безлюдними через високий рівень радіації, а зона довкола ЧАЕС стала зоною відчуження.
Крім людських та екологічних трагедій, Чорнобильська катастрофа спричинила значні економічні втрати, що включають в себе евакуацію, відновлення пошкоджених територій, втрати в сільському господарстві та туризмі.
Наслідки цієї катастрофи відчутні дотепер. Вона призвела до значних змін у політиці стосовно ядерної безпеки та застосування ядерної енергії в багатьох країнах. Це також вплинуло на розробку нових технологій та підвищення контролю над ядерними установками.

Вибух на Чорнобильській атомній електростанції вважають останнім цвяхом у кришку труни СРСР. Адже цю трагедію спричинило, перш за все, недбале ставлення радянського керівництва до безпеки працівників і простих людей. Реактор, що вибухнув, мав низький рівень безпеки в порівнянні з сучасними стандартами. Він був типу RBMK (реактор на швидких нейтронах з важким водяним модератором), і в ньому знайшли деякі проєктні недоліки, що зробили його вразливим до аварій. Крім того, експлуатаційний персонал Чорнобильської АЕС не отримав достатньої кількості навичок та досвіду в управлінні реактором, особливо в умовах експериментів з безпекою. На момент аварії проводилося тестування безпекових систем реактора, яке мало виявити, чи може реактор утримати підвищений стан під час аварійних ситуацій. Під час експерименту оператори реактора порушили безліч безпекових протоколів та виконали дії, що призвели до зростання потужності реактора до небезпечного рівня.

Вшановуємо пам'ять про всіх, хто постраждав від цієї трагедії.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності